Az orvosi kamara szerint nem mondott igazat Gulyás Gergely

Az orvosi kamara szerint nem mondott igazat Gulyás Gergely

Orvosok. Képünk csak illusztráció (Fotó: Hush Naidoo Jade Photography / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményben reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége a szombati kormányinfón elhangzottakra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a kormányinfón kérdezték arról, hogy mi a véleménye arról a kormánynak, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei orvosi kamara területi szervezeténél nem írták alá az ügyeleti szerződést a háziorvosok. Erre ő úgy válaszolt, hogy szerinte ez azért van, mert a kamara azzal fenyegeti őket, hogy etikai eljárást indít ellenük, ha részt vesznek az ügyeleti ellátásban.

Minderre a Magyar Orvosi Kamara közleményben reagált, melyben hangsúlyozták, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt. Hozzátették, a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására – írták. Azt is hozzátették, hogy a Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait. A közlemény szerint az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

A MOK elnöksége február 4-én jelentette be, hogy nyomásgyakorlásba kezd. Mint akkori közleményükben írták, „a rosszul működő rendszert eddig a magyar orvosok és szakdolgozók kötelességük feletti teljesítésével lehetett fenntartani, például a kórházak ügyeleti ellátását lehetővé tevő, teljesen önként vállalt többletmunkával. Az orvosok a törvénymódosítások rossz irányát látva, ilyen erőfeszítéseiket ezentúl csak a gyógyítás érdekét szolgáló változások esetén fognak biztosítani. Vagyis, ha a Kormány a betegágy mellett dolgozóknak csak utólagos véleményezési lehetőséget biztosít, őket kihasználó döntéseket hoz, akkor a már most is kevés orvos és ápoló helyett még kevesebb lesz, aminek a legnagyobb kárvallottjai a betegek, a magyar emberek lesznek.”