Momentum: Jóval erőszakosabban reagál a rendőrség, mint pár éve

Momentum: Jóval erőszakosabban reagál a rendőrség, mint pár éve

Bárándy Gergely és Tompos Márton (Fotó: Facebook/Tompos Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentést tett Tompos Márton a szerda esti őrizetbe vétele miatt, itt viszont még valószínűleg nem ér véget a történet. Egyéb esetekben is gondolkozik a Momentum a jogi válaszlépéseken, továbbá azt kéri a párt: akinek szüksége van jogi segítségre, jelentkezzen. Tompost a rendőrök a földre teperték, a kordon mögé rántották, illetve gyorskötözővel összefogták a kezét. Végül hajnali kettőig a Gyorskocsi utcai fogdán tartották. A politikus Bárándy Gergely segítségével tette meg a feljelentést. 

Azt még nem tudni, milyen eljárásokat indíthatnak még, a párt jogi vezetője, Molnár Gergely viszont lapunknak úgy összegzett: a rendőrség abszolút jogsértően és aránytalan módon reagált a történtekre. Nemcsak Tompos esetében, „az csak a koronát tette fel az egészre”, illetve „az volt nyilvánvalóan a legsúlyosabb, már a Büntető törvénykönyv szintjét elérő eseménysor”. Molnár elmondása szerint a párt országgyűlési képviselője semmit nem csinált, mégis kiragadták a tömegből. Nyilvánvalóan akkor még nem tudta a rendőrjárőr, hogy országgyűlési képviselőről van szó, a politikus viszont aztán bemutatta képviselői igazolványát, mégis folytatták az őrizetbe vételt.

Be kellett volna fejezniük rögtön? Kérdésünkre a jogi vezető azt mondja, mentelmi joggal bíró személyt kizárólag tetten éréskor lehet őrizetbe venni, de csak akkor, ha a bűncselekmény elkövetése vagy annak kísérlete kétséget kizáró módon megállapítható. Álldogáló ember esetében ez természetesen szóba sem jöhet – teszi hozzá. Persze később összerakhatnak egy nagyobb képet, hogy amiért ott tartózkodott, azzal valamilyen fokú jogellenességet megvalósíthatott. De olyat a párt szerint biztosan nem, ami az őrizetbe vételre feljogosította volna az eljáró szerveket. Tomposnak továbbá az állítása szerint azt sem tudták megmondani, tulajdonképpen mivel is vádolják őt.

A jogi vezető szerint a rendőrség az elmúlt évek gyakorlatához képest brutálisan megváltozott magatartással reagál a történtekre. Pedig kúriai ítélet is szól arról, a rendőrség szolgálati szabályzata szintén kimondja: tömeg ellen könnygáz használata akkor megengedett, ha a helyszínen az eljáró rendőrök munkáját felügyelő szolgálati parancsnok erre külön parancsot ad. Továbbá a használatot háromszoros figyelmeztetésnek is kell megelőznie. Amikor Hajnal Miklóst és a zöldkabátos diákaktivistát egyszerre lefújták, nyilvánvalóan látszott a jogi vezető szerint, hogy nem lehetett szó ilyen parancsról, hiszen fizikailag ott sem tartózkodott a szolgálati parancsnok. Az is el kell hangozzon továbbá, hogy a törvény nevében szólítják fel a résztvevőket. Ez egy nagyon formalizált eseménysor a jogi vezető szerint, amit a rendőröknek pontról pontra be kell tartaniuk, ha ilyen jellegű kényszerítő eszközöket használnak. Ezekből, úgy látja, semmi nem történt meg az előző alkalommal és most sem. Van olyan fényképük is, amin látszik szerinte, hogy a rendőrön nincs név és szolgálati azonosító, márpedig ilyesmit 2006 óta nemigen tapasztalt az ember.

Rákérdeztünk arra is az egyes kritikák nyomán, hogy a mentelmi joggal rendelkező képviselők egyébként felvilágosítják-e a helyszínen a résztvevő fiatalokat, milyen cselekedetnek milyen jogi következménye lehet. Molnár elmondása szerint a Momentum által szervezett tüntetésekkor mindenképp. Amikor olyan helyzet fordul elő, hogy hozzájuk csapódnak mások, akkor ez a helyszínen nehezebben megoldható. De el szokták ilyenkor is mondani, nagyon fontos, hogy a rendőrhöz fizikailag érni szigorúan tilos, a hatóság bántalmazásának nem szabad a jelét sem adni. Elmondása szerint egyrészt nem céljuk a szolgálatot teljesítő rendőrnek sérülést okozni, másrészt őt is a rendszer áldozatának tekintik.

Mi a helyzet olyankor, amikor a tüntetők húzzák a kordont az egyik oldalról, a rendőrök viszont a másikról? Az mennyire fér bele? Molnár szerint ami itt is nagyon fontos, hogy véletlenül se történjen olyan mozdulat, amit úgy lehetne magyarázni, hogy a rendőrnek próbálnak sérülést okozni. Erre kell a közlése szerint ilyenkor is elsősorban figyelni.

Más a megítélése annak, ha a tüntetők egyértelműen a Karmelitába próbálnának bemenni, illetve ha a rendőrök csak a kordont védik tőlük? Molnár erre azt mondja, a tüntetőkben fel sem merült, hogy a Karmelita kolostorba menjenek, miközben a rendőrök annak a védelmére voltak kirendelve. Úgy hivatkoznak arra, hogy építési területről van szó – teszi hozzá –, hogy ott senki nem viselkedik úgy, mintha ténylegesen az lenne. Máskülönben például Orbán Viktor is csak védősisakban sétálhatna be a munkahelyére. A cél inkább elsősorban az lehet szerintük, hogy távol tartsák a kormánytagoktól a kellemetlen kérdéseket feltevő újságírókat.