22 óra után véget ért az ellenzéki obstrukció a szociális törvény ügyében

22 óra után véget ért az ellenzéki obstrukció a szociális törvény ügyében

Most már 21 órája obstruál az LMP és a Párbeszéd két képviselője (Fotó: Ungár Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

22 órán keresztül tartotta életben az ellenzék a szociális törvénnyel kapcsolatos vitát. Egészen pontosan az LMP frakciója – Bakos Bernadett, Csárdi Antal, Kanász-Nagy Máté, Keresztes László Lóránt és Ungár Péter – tartott ki éjjel is, illetve a Párbeszéd frakciójából Tordai Bence és Jámbor András.

A törvénymódosítás ellen azért tiltakoznak a politikusok, mert ennek szellemében az államnak gyakorlatilag csak a legvégső esetben lenne felelőssége a szociális ellátásban. Ungár Péter, az LMP társelnöke azt nyilatkozta csütörtök reggel fél hétkor a Magyar Hangnak: „Egyetlen célunk van: megtudni miért akarja a Fidesz, hogy az állam kivonuljon a szociális ellátórendszerből?”. Úgy tudjuk, a kormánypárti oldalról éjszaka szintén sokat vitázott Rétvári Bence, Nacsa Lőrinc és Fülöp Attila is.

Mint korábban beszámoltunk róla, a végrehajtási rendelet nélkül benyújtott, vitatott törvényjavaslat azt mondja ki, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős. Ha pedig önellátásra nem képes, akkor a hozzátartozó kötelessége segíteni rajta. Ha a család is tehetetlen, akkor a feladat a lakhely szerinti önkormányzatra, ha ott sincs pénz és erőforrás, az állam által támogatott karitatív szervezetekre hárul. Végül, a felsorolás ötödik helyén az állam következik, és ha minden kötél szakad, ellátja a rászoruló személyt.

A vita lezárultával az LMP frakció egy videót tett közzé, melyben Ungár Péter, a párt társelnöke arról beszélt, hogy a 22 óra arra jó volt, hogy olyan vitát folytattak a parlamentben, „melyre korábban nem volt példa, voltak fideszesek, akik valódi érveket mondtak”. Ungár szerint az LMP ezután is minden parlamentáris eszközt használni fog a vitás kérdések eldöntésére.