„Most minden Orbánnak kedvez, de a világ változik”

„Most minden Orbánnak kedvez, de a világ változik”

Fekete-Győr András (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem szegte kedvét a Momentumnak a háromszázalékos választási eredmény, a párt újra Fekete-Győr Andrást választotta vezetőjének. A régi-új pártelnök úgy véli, a Momentumnak előbb helyi szinten kell megszerveznie magát, ez után lesz majd érdemes országos politikai víziókkal előállni. A Momentum indulását jelentő NOlimpia mozgalom sikere már rég mögöttük van, de Fekete-Győr szerint nem biztos, hogy erőnek erejével újabb olyan „nagy témát” kellene keresniük, mint amilyen a budapesti olimpiát ellenző mozgalom volt. A legnagyobb ellenzéki sikerek szerinte az elmúlt években az utcán születtek, nem a parlamentben, ezért is optimisták. Teljes interjú a Magyar Hang ötödik számában. Részletek a beszélgetésből: – Elmondta egy interjúban, hogy az ellenzéki összefogással kapcsolatos vitákról szólt a kampány, nem a magyar valóságról. Mi a magyar valóság?

– Két Magyarország létezik. Akik kormányváltásra számítottak, azok az egyikben, akik Orbán Viktornak szurkoltak, a másikban élnek. Önkritikát kell gyakorolnunk, mert kevéssé voltunk jelen a másik Magyarországon.

(...)

– Miért gondolja, hogy nem reménytelen a hazai ellenzék helyzete? A Fidesz példátlanul bebetonozta magát, és még a parlamenti ellenzéki pártok mozgástere is kicsi.

– Az elmúlt évek legnagyobb ellenzéki sikerei pont a parlamenten kívül születtek, az utcákon. Ott volt a netadó elleni tiltakozás, a NOlimpia, a vasárnapi boltzár vagy a korrupcióellenes aláírásgyűjtés. Most épp minden Orbán Viktornak kedvez: a migráció, a gazdasági helyzet, de még az Európai Unió szerencsétlenkedése is. De a világ változik, sokszor kiszámíthatatlan irányba. Lehet, hogy éppen 2022 lesz a politikai generációváltás éve. (...)

Szűnjön meg? Gondolatok a magyarországi ellenzék válságáról

Az biztos, hogy csak az ellenzéki politizálás társadalmasítása hozhat áttörést, s ennek súlypontja értelemszerűen a parlamenten kívül van.

– Elég negatívan nyilatkozott a választás után az ellenzéki összefogással kapcsolatos vitákról, bár visszalépéseket azért a Momentum is vállalt más pártok jelöltjei javára, Ön is visszalépett. Ezek után összefogna bárkivel a Momentum?

– Értem, hogy az emberek számára nem volt hihető, hogy el tudják vezetni az országot azok, akik egymást ócsárolják, hátba szúrják, egymás ellen uszítanak. Ebből mi nem kérünk. De az önkormányzati választáson nem zárkózunk el attól, hogy más pártok egyes jelöltjeit támogassuk, ha hitelesek és tiszták.

Mi lesz a Momentum üzenete az uniós választáson? Mi a párt víziója a választók számára? Kik a párt szavazói? Többek között ezekről is kérdeztük Fekete-Győr Andrást. A válaszokat keresse a Magyar Hang június 15-én, pénteken megjelent ötödik számában! És hogy miről írtunk még a lapban? Itt megnézheti Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Ha teheti, kérjük segítse a független sajtót, fizessen elő a Magyar Hangra, vagy támogasson minket közösségi finanszírozási kampányunkon keresztül! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.