Moszkvában kezdett új életet Kovács Béla

Moszkvában kezdett új életet Kovács Béla

Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptember 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életvitelszerűen Moszkvában tartózkodik az Európai Unió intézményei elleni kémkedés alól felmentett, majd kémkedésre való előkészület miatt másodfokon mégiscsak elítélt egykori jobbikos EP-képviselő – írja a Magyar Nemzet. Kovács Béla a lapnak azt mondta, hogy magyarnak született és magyar is marad, még ha most Moszkvában is él. Az egykori pártjában és a közéletben is gyakran KGBélának nevezett volt politikus egykori egyetemén, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanít, mert mint mondta, „valamiből meg kell élnie”.

A lap felidézte, hogy a korábbi jobbikos politikust 2020-ban első fokon a Budapest Környéki Törvényszéken bűncselekmény hiányában felmentették a kémkedés vádja alól, bár a bíró kimondta, hogy beszervezték és kiképezték. A fellebbviteli főügyészség szerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkosszolgálat, hanem kémkedett is az unió intézményei ellen, pontosabban előkészületeket tett a kémkedésre. Az ítélőtábla az unió intézményei elleni kémkedés kísérletéért − és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért − végül két év szabadságvesztésre ítélte, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve. Kovács Béla a másodfokú bírósági eljárás lezárásán már nem vett részt, közben agyvérzést kapott, Moszkvában meg is műtötték. A operációból lábadozva a koronavírust is elkapta.

A lapnak most azt mondta, még nem tud arról, hogy a Kúria kitűzte volna az ügyét, de mindenképpen hazajön a tárgyalásra.