MSZP-sek demonstráltak MSZP-sek ellen

MSZP-sek demonstráltak MSZP-sek ellen

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tart a testület ülésének szünetében Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. június 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MSZP Villányi úti székháza előtt demonstráltak és petíciót adták át a pártvezetésnek a szocialisták nemrég feloszlatott Pest megyei szervezetének tagjai. Az alapszervezeteket nem sokkal a hétvégi tisztújítás előtt oszlatták fel, a döntésnek kétféle értelmezése is van: a pártigazgató szerint a sok szabálytalanság miatt volt erre szükség, az érintettek ugyanakkor azt sejtik a háttérben, hogy a jelenlegi elnök ellen elindulni szándékozott Mesterházy Attilát támogatták.

Nagyjából ötvenen demonstráltak szerdán az MSZP Villányi úti székháza előtt, ráadásul szintén szocialisták. Konkrétan, a nemrég feloszlatott Pest megyei szervezet tagjai, akik az őket érintő döntés visszavonását követelték. Az MTI tudósítása szerint Trenka István, az MSZP korábbi Pest megyei elnöke törvénytelennek, elfogadhatatlannak, aljasnak és tisztességtelennek nevezte a feloszlatásról szóló határozatot. Szerinte sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a feloszlatott szervezeteket nem hallgatták meg a döntés előtt. Egy petíciót is vittek, amelyet párttársa szerint Tóth Bertalan pártelnök titkárságán vettek át tőle.

Az állami hírügynökség beszámolója szerint a megmozduláson többen Anonymus-maszkot viseltek és táblákat tartottak, amelyeken a következő mondatok voltak olvashatók: „Tóth Bertalan otthon takaríts, ne a pártban!” vagy éppen „Politikai leszámolás”.

Az ügy azért érdekes, hiszen a Pest megyei küldöttgyűlés nyíltan kiállt amellett, hogy a hétvégéi tisztújító kongresszuson nem a jelenlegi elnök Tóth Bertalant támogatják, hanem az ellene korábban bejelentkezett Mesterházy Attilát. A feloszlatással azonban elvesztették a lehetőségüket, hogy a kongresszuson szavazzanak. Molnár Zsolt pártigazgató ugyanakkor korábban az ATV-ben azt mondta, hogy a gazdálkodás, a pénzügy, a tagnyilvántartás, és a helyi tisztújítás menetében történt szabálytalanságok miatt döntöttek a feloszlatás mellett.

Közben az is kiderült, hogy Mesterházy Attila mégsem indul el a társelnöki tisztségért. Bírálta egyrészt a Pest megyeieket érintő döntést, másrészt azt is, hogy a kongresszust ezúttal nem a korábbi formában tartják meg. A koronavírus-járvány miatt online szavazás lesz, így pedig a küldöttek nem külön-külön fognak voksolni a társelnökökről, elnökségi tagokról vagy éppen a választmányi elnökről, hanem „egy csomagban”. Ehhez az elnökjelölteknek egy listát kellett benyújtaniuk, hogy milyen csapattal szeretnének együtt dolgozni, erre egyébként mindössze néhány napjuk volt.

A belharcok eredményeképpen a szombati tisztújításon verseny nem lesz. Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes indul csak a két társelnöki posztért.