MSZP-tisztújítás: egy III. kerületi képviselő is elindul a társelnökségért

MSZP-tisztújítás: egy III. kerületi képviselő is elindul a társelnökségért

Őri László III. kerületi szocialista képviselő is elindul a párt társelnöki posztjáért. (Fotó: Őri László Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Immár a harmadik jelölt jelentkezik be az MSZP férfi társelnöki posztjára. Az óbudai Őri László szerint már nem érdekesek a párt frontvonalban álló politikusai az embereknek, ezen változtatna.

Az MSZP évek óta 4-5 százalékon áll, és ez az eredmény semmit sem mozdul felfelé – többek közt ezért is indul a néhány héten belül esedékes tisztújításon Őri László, harmadik kerületi szocialista önkormányzati képviselő, aki már 17 éve a párt tagja. A párt vezetésére – amely nemrég megszavazta, hogy áttérjenek a társelnöki rendszerre – eddig a jelenlegi vezető, Tóth Bertalan jelentkezett be Kunhalmi Ágnessel közösen, hétfőn pedig Mesterházy Attila korábbi pártelnök jelentette be az ATV-n: ő is megméretteti magát.

Mint Őri László a Magyar Hangnak elmondta, az MSZP stagnálásának oka, hogy „maga a párt elfáradt”. „Azok személyisége, akik már hosszú évek óta a párt élvonalában vannak, már nem túlságosan érdekes az embereknek”.

Fiatal tehetségeket kéne kinevelni

Hogy ő személyesen mitől lenne érdekfeszítőbb, mint például a párt jelenlegi elnöke, Tóth Bertalan, arra úgy válaszolt: talán azért, mert ő még nem mutatta meg magát, és össze tudna hozni egy olyan csapatot a második-harmadik vonalbeli politikusokból, akik érdekesek lehetnének. Vagyis Őri szerint a párt egyik legnagyobb problémája a káderpolitika, hogy nagyon sok jó, fiatal politikusuk volt, akiket képezni, felemelni kellett volna, ám ezt nem tette meg az MSZP. Ezért Őri László teljesen új arculatot adna a pártnak: új logót, új nevet és új arcokat, mert szerinte a szocialista párt így képes lenne komoly mennyiségű szavazó megszólítására. Például szerinte a fiatalok alapvetően rendszerkritikusak és baloldali érzelműek, ezért őket olyan emberekkel lehetne megszólítani, akik hitelesek és példaképek lehetnek a számukra. Az ilyen ígéretes fiatal politikusok között Őrsi Gergely második kerületi MSZP-s polgármestert említette.

És hogy Őri kit látna szívesen női társelnökként? Mint a politikus elmondta, ő maga nem szavazta meg a nemrég bevezetett társelnöki rendszert, mert nem tartja jónak, „nem hiába van az, hogy nagy cégek élén sem társelnökök vannak”. Arra, hogy a női társelnöki posztért induló Kunhalmi Ágnessel együtt tudna-e azért működni, azt mondta: nem tudja, Kunhalmi milyen programot fog letenni, de ő is régóta meghatározó arca a pártnak, „ezzel együtt az MSZP ott tart, ahol tart”, de természetesen együtt tudna vele működni.

Végül a kérdésre, hogyan látja saját esélyeit, hiszen Tóth Bertalan, vagy éppen Mesterházy Attila országosan is ismert politikusok, azt mondta: „sokkal nagyobbak az esélyeim, mintha nem indulnék”. Szerinte az általa említett gyakorlati javaslatok sokakat el fognak gondolkoztatni, azok bizonyos részei be fognak épülni az MSZP politikájába, vagyis akkor is lesz pozitív hozadéka az indulásának, ha nem nyer.