Müller Cecília: 37,8 fokos láz fölött hazaküldik a gyerekeket az iskolából

Müller Cecília: 37,8 fokos láz fölött hazaküldik a gyerekeket az iskolából

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta, maszkviseléssel kapcsolatos szabálytalanságok miatt mostanáig 405 személlyel szemben intézkedtek a kormányrendelet hatályba lépése óta. A hétvégén 5, a múlt héten 18 alkalommal kellett intézkedni a hatóságoknak a vendéglátóhelyek és a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályok megsértése miatt. A házi karantént 36 174 alkalommal ellenőrizték, jelenleg 24 014 házi karantén van érvényben. 

Müller Cecília tiszti főorvos arról beszélt, hogy 702 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, 13 beteg hunyt el, a kórházban 693 fetőzöttet kezelnek, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen. A kórházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévők száma is emelkedik. A járvány most már mindenütt, az egész országban terjed. Nincs különbség a városi és a falusi közeg között, a tavaszi első hullámmal szemben már nincs olyan hely, ahol nem lehet elkapni a fertőzést. Bárhol, bárki fertőzött lehet. Jellemzően jogkövetőek az állampolgárok, egyre kevesebb helyen kell figyelmeztetést és büntetést alkalmazni.

Jelenleg 17 óvodában és 7 iskolában van rendkívüli szünet, 118 osztályban és 3 teljes iskolában zajlik digitális oktatás. Az intézmények felkészültek az október 1-jétől kötelező testhőmérséklet-mérésre, holnaptól szállítják ki a szükséges eszközöket. 37,8 fokos testhőmérséklet felett rövid pihentetés után ismételt hőmérsékletmérésre kerül sor, ha akkor is lázas a gyerek, haza kell küldeni. Azt javasolják, hogy a szülők várják meg, amíg a második lázmérésre is sor kerül. 

A tiszti főorvos kiemelte, a legfontosabb, hogy a szolgáltatásokat nyújtók és igénybevevők legyenek egészségesek, és lehetőség szerint viseljenek maszkot..

Ha orvos rendeli el a PCR-tesztet, annak eredményéig ne menjen közösségbe a koronavírusgyanús személy, és a családtagoktól is fokozott óvatosságot kérnek. 

Az egyszer használatos maszkok 4-5 óráig alkalmasak a viselésre. Ha gondot jelent a maszkviselés, akkor fontolóra kell venni, más módon tartható-e a távolság. Orvosi rendelőkben, várókban kötelező a maszkhasználat.

A szociális intézményekbe a kórházakból két negatív PCR-teszttel térhetnek vissza a lakók, az ambuláns ellátásokra ez nem vonatkozik.