Müller Cecília: 4-5 hét múlva valóban emelkedhet a halálozások száma

Müller Cecília: 4-5 hét múlva valóban emelkedhet a halálozások száma

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 29 kórházat jelöltek ki a koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, ők három részletben lépnek be az ellátásba – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Kifejtette, Budapesten 10, vidéken 19 kórházat jelöltek ki. Ezek az intézmények sorban lépnek be az ellátásba, ha 80 százalékos telítettséget elérnek, akkor jelentik a Nemzeti Népegészségügyi Központnak és egy újabb szolgáltatót jelölnek ki „terv szerint”. A kijelölés célja, hogy minden feltétel meglegyen a betegek ellátásához. Jelezte azt is, „természetesen” elkezdődtek az átvezénylések is azért, hogy a megfelelő ellátását megkapják a betegek.

Sajtókérdésre az országos tiszti főorvos tisztázta azt is, kik azok, akik már két negatív PCR-teszt ellenében sem hagyhatják el idő előtt a karantént. Aki egy beteg személy környezetében szoros kontaktnak minősül, ő biztosan találkozott beteggel, tehát magasabb a kockázata arra, hogy elkaphatta a megbetegedést, vagyis ők már két teszttel sem szabadulhatnak karanténból. Viszont ha valaki külföldről jön, csak potenciálisan fertőzött, ezért kisebb a kockázat az ő esetükben. Ezért utóbbiak két negatív teszttel szabadulhatnak.

A sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, alig vannak térítéses vizsgálat-kérések, jóval kevesebben vannak azok, akik külföldről haza jönnek, és saját költségen végeztetnek el vizsgálatot, mint nyáron voltak.

A sajótájékoztatón Müller Cecília megerősítette azt is, amiről pénteken a Népszava írt: valóban emelkedhet az elhunytak száma 4-5 hét múlva, ezt a járványügyi adatok is mutatják, hiszen a kórházakban nő az ápoltak száma. Hangsúlyozta: emiatt még nagyobb a felelősségünk, mint valaha is volt.

Müller hangsúlyozta a kézmosás fontosságát is. Felhívta a figyelmet arra, csak olyan fertőtlenítőszert használjunk, amiből a címkéje révén is egyértelműen kiderül, engedélyezett termékről van szó, engedélyszámmal rendelkezik, ugyanis sok hamisítvány is megjelent. Arra is kitért, 20-30 másodpercig kell bedörzsölni a kezet kézmosáskor, külön kell figyelni az ujjbegyekre, az ujjak közt részre és a hüvelykujjra is.

14 ezren szurkoltak a Puskás Arénában

Kiss Róbert alezredes elmondta, 28 esetben került sor rendőri intézkedésre azért, mert az utazók nem vagy nem megfelelően viseltek védelmi eszközt. Összesen hétfő óta 263 rendőri intézkedés volt a védelmi intézkedések miatt.

A csütörtök esti, Budapesten megrendezett Szuperkupa-döntővel kapcsolatban elmondta, 14 ezer drukker látogatott ki rá. A látogatók testhőmérsékletét mérték, közülük 16-nak jelzett emelkedését az erre a célra felállított hőkapu. Ugyanakkor 15 perc után, mikor megismételték a mérést, egyik személynél se mutattak ki a megengedettnél magasabb értéket.