Müller Cecília: A 80 év felettiek oltása is kezdődik, otthonukban kapják meg a vakcinát

Müller Cecília: A 80 év felettiek oltása is kezdődik, otthonukban kapják meg a vakcinát

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája az ürömi Platán Idősek Otthonában 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint a Covid-19 új variánsa jelenleg nem lelhető fel nagy számban az országban. Erről az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján beszélt. A friss járványügyi adatokat úgy kommentálta, hogy azok egyre kedvezőbb képet mutatnak. Eszerint ugyanis az előző 24 órában 1000 alatti új esetszámot regisztráltak. Összesen 976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezzel 354 252-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 95, többségében idős, krónikus beteg. Az elhunytak száma 11 615-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 109 405-re csökkent. Kórházban 4218 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen – derült ki a kormány reggeli adatsorából.

Az országos tiszti főorvos elmondta: eddig 130 000 vakcinát kapott az ország, ezeket mind egytől egyig felhasználták. A vakcinát megkapó 130 000 személyből 120 000 egészségügyi dolgozó, és a beoltottak közül eddig mintegy 3000-en kapták már meg a második dózist. A második oltást folyamatosan adják be az oltópontokon.

Müller Cecília hangsúlyozta azt is, hogy szerdán újabb Pfizer-vakcinaszállítmány érkezett az országba. Ez szavai szerint körülbelül 36 ezer ember beoltásához elégséges. Ám ez a tétel is várhatóan néhány napon belül elfogy. Közölte azt is, hogy folyamatosan keresik az unión kívüli védőoltásokat is, ezért vizsgálják az orosz és kínai vakcinákat is. Kiemelte, hogy eddig 1,75 millióan jelentkeztek már a védőoltásra. Szerinte ez azt mutatja, hogy az emberek megértették a feléjük közvetített üzenetet.

Müller Cecília bejelentette: a közeljövőben elkezdik oltalni a saját otthonukban (tehát nem idősotthonokban) élő 80 és 90 év feletti embereket is. Az ő oltásuk az otthonukban fog történni. A vakcinát vagy a háziorvos, vagy pedig oltócsoportok fogják beadni. Ebből a korosztályból 10 ezren jelezték, hogy szeretnék megkapni a vakcinát – tudatta.

A sajtótájékoztatón a szokásosnál rövidebben és lényegretörőbben esett szó a rendészeti ügyekről is. Összesen 132 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt az előző 24 órában – emelte ki Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Elmondta továbbá, hogy Budapest V. kerületében egy üzletet két hétre, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei konditermet pedig egy hétre zárattak be a nyitvatartási korlátozás megszegése miatt.

A sajtótól érkezett kérdések között – a kérdező szerkesztőséget nem nevesítve – válaszoltak arra, hogy előfordulhat-e, hogy „kiöntögetnek fel nem használt vakcinát az oltópontokon?” Müller Cecília a szavai szerint a felvetésen is megdöbbent, „mert tudjuk, hogy a vakcina manapság aranyat ér”. Azt mondta, ilyen biztosan nem fordulhat elő; az oltópontokon szolgálatot teljesítő dolgozók jól tudják a feladatukat. Megfelelő tárolás estén a -80 fokról elővett vakcina 2-8 fokon tárolva még 5 napig felhasználható. Ám a tiszti főorvos leszögezte, hogy az összes olyan vakcinát el kell oltani, amelyet egy adott napra szánnak. Az előjegyzésbe vett személyek időre érkeznek, akik között mindig vannak, akik készenlétben vannak, ha valaki nem tud elmenni – derült ki a szavaiból.

Egyébként összesen 19,7 millió oltóanyagot kötött le Magyarország az Európai Unióban – derült ki az RTL Klub kérdésére. A beszállítás és az engedélyezés folyamata akadozik, a rendelkezésre álló készlet nem elégíti az igényeket, ennél többet képes lenne Magyarország felhasználni – jelezte Müller Cecília. Megismételte, hogy ezért vizsgálják a kínai és az orosz vakcinát is.