Müller Cecília: karanténra van szükség a majomhimlős betegnél

Müller Cecília: karanténra van szükség a majomhimlős betegnél

Majomhimlő (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A majomhimlő emberről emberre nagyon nehezen, közeli kontaktus esetén terjed, mondta Müller Cecília a TV2 Mokka című műsorában az Index cikke szerint. Mint megírtuk, az országos tiszti főorvos kedden közölte: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában mutatták ki először a majomhimlővírust, ahol egy 38 éves férfiról derült ki, hogy fertőzött. 

Az országos tiszti főorvos hozzátette, nagyon ritkán előfordul, hogy közös használatú tárgyakkal is el lehet kapni a fertőzést, például törölközővel vagy ágyneművel. Ritkábban köhögéssel, tüsszentéssel is terjed. A betegség két-négy hétig tart, a fertőzöttet el kell különíteni. Szerinte azonban attól nem kell félni, hogy – mint a koronavírus esetében – nagyon könnyen átadjuk a fertőzést. 

A tünetekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy megbetegedés esetén először fej- és izomfájdalom, majd nyirokcsomó-duzzanat jelentkezik, ezt követően jelentkezhetnek a hólyagok: először az arcon, majd a tenyéren és a test többi részén. Az eddig ismert maximális lappangási idő 21 nap volt, a betegség 2-4 hétig tart és kezeletlenül gyógyul.

Továbbá jelezte, hogy a majomhimlős betegnek karanténban kell lennie, el kell különíteni az egészséges emberektől. A szoros kontaktszemélyekre ez nem vonatkozik, mivel nehezen terjed emberről emberre a betegség. Nekik csak figyelni kell magukat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ már kiküldte az egészségügyi szolgáltatók részére a betegséggel kapcsolatos tudnivalókat, eljárásrendet, járványügyi teendőket. A Hvg.hu birtokába került dokumentum felsorolja a fertőzés jellegzetes tüneteit, így akkor kell gyanakodni, ha az orvoshoz forduló beteg kiütése más okkal nem magyarázható, és emellett egyéb tünet is jelentkezik, például 38,5 fok feletti láz, fejfájás, hátfájdalom, fáradtság, a nyirokcsomó gyulladása. A majomhimlő gyanúját erősíti, ha a páciens az anamnézis alapján a tünetek kezdetét megelőző 21 napban szoros kapcsolatban állt egy majomhimlős beteggel, vagy majomhimlő szempontjából endémiás országban járt.

A diagnózist minden esetben laboratóriumi vizsgálattal kell igazolni, melyhez a beteg bőrelváltozásából kell mintát venni. Ezzel párhuzamosan az orvosnak 24 órán belül jelentenie kell a megbetegedést, illetve annak gyanúját az NNK rendszerébe.

A kezelőorvosnak tájékoztatnia kell a beteget a diagnózisról, akinek el kell különítenie magát a kiütések teljes elmúlásáig. Ez idő alatt nemcsak az immunkompromittált személyeket, hanem a háziállatokat is el kell kerülni, a szexuális kapcsolat is tilos. 

A szoros kontaktoknak 21 napig ellenőrizniük kell magukon a majomhimlőre jellemző tüneteket, és ha azok megjelennek, azonnal értesíteniük kell a járványügyi hatóságot. Nekik azonban – a beteggel ellentétben – nem szükséges karantén, azonban 21 napig tartózkodniuk kell a szextől, a szoros fizikai érintkezéstől, illetve a házikedvencekkel való kapcsolattól. Kerülniük kell a gyermekeket, várandós nőket, immunkompromittált személyeket is.

A majomhimlőről való fontos tudnivalókat ebben a cikkben foglaltuk össze.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.