Müller Cecília: Az egészségügyi dolgozók fáradnak

Müller Cecília: Az egészségügyi dolgozók fáradnak

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár mindenki várta, hogy bejelentik a korlátozások sorsát, ez nem történt meg az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Müller Cecília tiszti főorvos azt közölte, hogy megtették javaslataikat, Orbán Viktor miniszterelnök pedig bejelenti még ma a döntést..

György István államtitkár a célzott csoportos tesztelés második köréről számolt be elsőként. A kéthetes tesztelési folyamatra sohasem látott együttműködésben került sor – mondta.

Bölcsődékben 1,33 százalékos pozitivítás volt a héten, óvodákban 1,77, iskoláknál 1.99 százalék, szakképző intézményeknél 1,14 százalék. Több tesztet végeztek ezen a héten, mint az előzőn, 63 százalékos részvétel volt az egészségügyi és szociális intézményekkel együtt – mondta.

Az operatív törzs az eddigi tapasztalatok alapján felmérte az átfertőzöttséget ezekben a területeken, úgy döntöttek, hogy a következő héten a közigazgatásban dolgozók tesztelésére kerül sor. Az ügyfélszolgálatosoknak és a kormányhivatali dolgozóknak is felajánlják a tesztelést. A szociális otthonokban és az egészségügyi intézményekben még egy héten keresztül tesztelnek – tette hozzá.

A kormány célja az ezekkel a tesztekkel, hogy felmérje az átfertőzöttséget bizonyos célcsoportokban, akik emberekkel találkoznak – mondta György István. Mindenkinek megköszönte, aki részt vett a tesztelésben.

Müller Cecília következett. Először köszönetet mondott a kormánymegbízottaknak, és vezető munkatársainak, akiknek sok többletmunka jutott a széleskörű tesztelés megvalósításban.

Bízik benne, hogy a pozitív személyek kiemelésével tudjuk fékezni a járvány terjedését. A 186 143 tesztet hozzá kell adni a koronavírus-honlapon szereplő tesztszámhoz, így kétmillió fölé kerül a számláló, ez a sajtótájékoztatóval egy időben hozzáadásra is kerül – mondta Müller Cecília.

Az elmúlt napon sajnos egy rendkívül fiatal társunkat is elvesztettük, mindössze húsz éves volt, krónikus betegségben szenvedett – mondta.

Reggel tárgyalt az operatív törzs, minden szakember próbálta előrevetíteni, hogy mire számíthatunk – mondta. A következő időszakra és karácsonyra javaslatokat fogalmaztak meg, a miniszterelnök még ma tájékoztatást fog adni – mondta Müller Cecília. Ennél többet erről azonban nem mondott.

Az egészségügyi dolgozók fáradnak – tette hozzá. Reméli, hogy mielőbb elérhető lesz a vakcina. A vakcina.gov.hu hamarosan indul, itt lehet majd jelezni az oltakozási igényt. Addig is tartsuk meg egészségünket.

Ezt követően néhány kérdés következett.

Mi történik, ha valaki forgalmi okokból nem ér haza 20 órára? A rendőrök ilyenkor méltányosan járnak el – válaszolta KIss Róbert.

Müller Cecília azt mondta, hogy a kéményseprőt engedjük be, de a személyes érintkezést igyekezzünk elkerülni. Ha pedig elmegy, a padlót is mossuk fel vírusölővel. De akkor is, ha bárki jön, aki nem velünk él.

Jelenleg az orosz vakcina van Magyarországon, a dokumentációját tanulmányozzák, de még a héten egy kínai dokumentációja is megérkezik – mondta Müller Cecília.