Müller Cecília: Az elmaradt oltás pótlásáról már ma mehetnek az üzenetek

Müller Cecília: Az elmaradt oltás pótlásáról már ma mehetnek az üzenetek

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ausztria Magyarországot is magas fertőzöttségű országgá minősítette – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központja munkatársa az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Ha valaki Németországba utazna, de az oda való belépési feltételeknek nem felelne meg, már Ausztriába se léphet be. Ha valaki csak átutazik Németországon, akkor mehet, és akkor is, ha van negatív, 48 óránál nem régebbi PCR-tesztjük – mondta.

Rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon, ilyen növekedés a második hullámban sem volt tapasztalható – mondta a friss számokat ismertetve Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Ebben a harmadik hullámban nagyon gyorsan emelkednek a járványügyi adatok – tette hozzá. Szinte naponta nyitnak újabb kórterheket kórházaink, sok az ápolásra szoruló beteg, sokan vannak intenzív osztályon is – mondta.

Mindannyiunk feladata, hogy tehermentesítsük a kórházainkat, ezt pedig úgy tehetjük meg, hogy ne betegedjünk meg. Ha kicsit csökken a napi megbetegedések száma, az a többi adaton is javítani fog – mondta.

A szennyvízben mért örökítőanyag is rossz eredményeket mutat, csökkenés gyakorlatilag egyetlen város mintájában sem látható.

A higiénia mellett rendkívül fontos az oltakozás – hangsúlyozta, hozzátéve, aki megkapta az oltást, két-három hét kell még az immunitáshoz.

A regisztrál legidősebbek oltása folyamatosan zajlik. A következő napokban 100 ezer felszabadított Szputnyik vakcina kerül az oltópontokra, valamint a ma érkezett 120 510 adag Pfizer-vakcina is.

Ezen a héten a háziorvosok 105 600 adag AtraZenecával olthatják az időseket, kérte, hogy elsősorban a hatvan éven felüliekre koncentráljanak. Ebből azok is kapnak, akik a most esedékes második oltásukra várnak.

Csütörtökről vasárnapig a múlt hétvégéről elhalasztott AstraZenaca-oltást is megtartják, a hatvan év alatti krónikus betegeknek. Valószínűleg még ma üzenetet fognak kapni erről az érintetek – mondta.

Hozzátette: megkezdik a védekezésben részt vevő rendőrök és katonák oltását is.

Címkék: koronavírus