Müller Cecília: Az OGYÉI hamarosan engedélyezheti a kínai vakcinát

Müller Cecília: Az OGYÉI hamarosan engedélyezheti a kínai vakcinát

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az 550 ezer kínai vakcinánál ugyan később, de kielégítő dokumentáció érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK), így az intézmény szerint „hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése” – mondta Müller.

Miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) erről értesítést kapott, a szervezet az országos tiszti főorvos szerint hamarosan jóvá hagyhatja a kínai vakcina „emberi alkalmazását”.

Miután a várandós nők beoltásához továbbra sincs elég adat, így számukra egyik oltóanyagot sem ajánlja Müller Cecília, másokat azonban oltásra ösztönzött. Szerinte a elméletileg jelentkezhetnek allergiás reakciók, azonban ezek ritkák és enyhe lefolyásúak.

A tiszti főorvos kijelentette, egyértelműen itt a járvány harmadik hullámának emelkedő szakasza, amit jól mutat, hogy a mutáns törzsekkel együtt ismét elindult felfelé a napi fertőzöttek száma, és sajnos az aktív fertőzöttek száma is növekszik.

Kérdésre válaszolva elmondta, mostanáig 1 474 715 adag vakcina érkezett Magyarországra, ami 737 267 ember beoltására elegendő. Ennek „60 százaléka nyugati típusú vakcina, 40 százalék keleti beszerzésből származik”. Müller ígéretei szerint a hivatalos oldalakon közre fogják tenni, hogy mennyi vakcina érkezett típusonként.

Kiss Róbert rendőr alezredes szerint a maszkviselés szabályainak megszegése miatt a rendőrök 143 személy ellen intézkedtek, a kijárási tilalom megszegése miatt 367 esetben léptek fel a hatóságok.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.