Müller Cecília: Eddig 52 olyan halott volt, akinél nem találtak más betegséget

Müller Cecília: Eddig 52 olyan halott volt, akinél nem találtak más betegséget

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden 23 órától változtak a Romániába lépés szabályai, most már két hetes karantént írnak elő az érkezőknek – ismertette Kiss Róbert az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, mindez nem vonatkozik az ingázókra, a nemzetközi teherforgalomra, a gazdasági célú beutazásra, és azokra, akik csak 72 órát tartózkodnak az országban, és van egy két napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztjük. A két hetes karantén feloldását tíz nap után lehet kérni.

Müller Cecília az online sajtótájékoztatón arról beszélt, a múlt héttel bezárólag a halottak átlagéletkora 76,4 év, a legidősebb 103 éves. A regisztrált fertőzöttek 2,6 százaléka hunyt el, de a szakértők az elmúlt hetekben is hangsúlyozták, hogy jóval több ember lehet valójában, aki elkapta már a vírust. Tehát a halálozási arány ténylegesen alacsonyabb kell legyen. Az országos tiszti főorvos azt mondta, csökkenni kezdett az elhunytak átlagéletkora. Megemlített egy 21 éves nőt is, akinél már csak a halál után mutatták ki a fertőzést. De azt is hozzátette a tiszti főorvos, hogy a halált valószínűleg nem a fertőzés okozta nála. (A kormányzati honlap súlyos trombocitopéniát és agyállományi vérzést említ.)

A tiszti főorvos szerint eddig ötvenkét olyan magyar halott volt, akinél nem találtak más betegséget.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller azt mondta, a járványügyi adatok indokolják, hogy több laboratórium is bekapcsolódjon a tesztelésekbe. Kedden jelöltek ki újabb kettőt. A koronavírusnak elmondása szerint annál alakulnak ki hosszú távú hatásai, aki súlyosan vészelte át a fertőzést. De itt szükség van még további követéses vizsgálatokra.

Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt arról is, hogy kedden 69 hatósági intézkedés történt közérdekű üzem megzavarása, illetve az üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedés megszegése miatt. Huszonnyolc esetben intézkedtek azért, mert valaki a tömegközlekedésen nem vagy nem megfelelően viselt maszkot, de ebből 25 alkalom mindössze figyelmeztetéssel zárult.