Müller Cecília: Egyre nehezebb definiálni a gyógyultság fogalmát

Müller Cecília: Egyre nehezebb definiálni a gyógyultság fogalmát

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügyi dolgozókat, amennyiben olthatók, mind beoltják influenza ellen, ugyanígy a szociális intézmények dolgozóit és a közszolgáltatások munkatársait is – Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A frissen elhunytak mind „évek óta meglévő betegséggel küzdő”, idős emberek voltak, de az egyik elhunyt csak 60 éves volt.

Arról is beszélt, hogy egyre nehezebb definiálni a gyógyultság fogalmát, hetekig előfordul a betegség után, hogy valaki még pozitív vagy negatív teszteredményt produkál, miközben már nem fertőz, mehet közösségbe.

Az elterjedt, de bizonytalan hatékonysági orrsprayt ne használják az emberek túl gyakran, mert „ártani tudunk vele” – mondta

50-70 százalék között van a három budapesti Covid-kórház telítettsége. Ha valamelyik eléri a 80 százalékot, belépnek a második körös ellátóhelyek – mondta Müller Cecília kérdésre válaszolva.

Mit tesznek, ahol emelkedik a koronavírus a szennyvízben? Ügyeljünk az óvintézkedésekre – ezt kell és lehet tennünk – válaszolta Müller Cecília.

Interneten semmiképpen se vásároljunk gyorstersztet, ezeket csak klinikai körülmények között lehet végezni – válaszolta arra a kérdésre, hogy több helyen is árulják. Hasonlóan válaszolt az interneten árult, nem törzskönyvezett gyógyszerekre is. Sőt, hozzátette: azok árusítása törvénytelen is, amellett hogy az egészséget is károsíthatják, így azt kéri, aki ilyennel találkozik, jelentse.