Müller Cecília elmondta, miért lehetett jóval magasabb ma az új fertőzöttek száma

Müller Cecília elmondta, miért lehetett jóval magasabb ma az új fertőzöttek száma

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Álhír, hogy a tesztelésben résztvevő orvostanhallgatók ne kapnának megfelelő védőfelszerelést – erről beszélt az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján György István. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerint igenis jut nekik plexi arcvédő pajzs, FFP2-es maszk, kesztyű és védőköpeny, továbbá napi háromszori étkezés. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel jobbára egészséges populáció tesztelésében vesznek részt, így a védőfelszerelésük nem ugyanazokhoz a feltételekhez van kötve, mint a fertőzésgyanús esetekhez kiérkezőké. György elmondása szerint mindössze két egyetemista volt, akik arra hivatkozva tagadták meg a részvételt, hogy nem kaptak megfelelő védőfelszerelést. Több megyében egyébként tesztelnek a védőnők, és a más egészségtudományi képzésben résztvevők is.

Müller Cecília a tájékoztatón kifejtette, a tömeges tesztelések és az antigénalapú gyorstesztek miatt lehetett ma jóval magasabb az új fertőzöttek száma, mint előző nap. Jövő héten lesz eredményük a célzott csoportos teszteknek is.

Kiss Róbert rendőr alezredes szokás szerint arról számolt be, kiket és miért büntettek meg a korlátozások megszegésére hivatkozva. Hét napra bezártak például egy fodrászatot, amiért nem tettek eleget a maszkviselési szabályoknak. Továbbá hatvan napra bezártak egy bisztrót is, amiért az egyik alkalmazott az állára húzva viselte a maszkot.

Az operatív törzs tájékoztatóján azt mondták, mivel volt előtte kormányinfó is, így ők ma nem válaszolnak külön kérdésekre.