Müller Cecília: Exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma

Müller Cecília: Exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pandémia harmadik hullámát éljük, napról napra exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői online tájékoztatóján. Hozzátette: mintegy két hete egyre növekvő számban azonosítunk fertőzötteket.

Nagyon súlyos újabb járványhullám indult több országban, valószínűleg a vírusmutációk miatt – mondta. Ezek sokkal fertőzőképesebbek, mint a korábbiak, és súlyosabb tüneteket okoznak – szemben a korábbi szakértői vélekedéssel, amely enyhébb lefolyásúnak írta le őket.

Negyedével nőtt a lélegeztetésre szoruló betegek száma, ezek az adatok pedig fokozott óvatosságra intenek minket – tette hozzá.

Egyre több embernél, már 378 főnél mutatták ki itthon máig az angol, 34-nél pedig egyéb más variánst, melyek járványügyi szempontból nem bírnak különösebb jelentőséggel. A brazíliait és dél-afrikait még nem tudták kimutatni.

A 378-ból mindössze tíznél tudták összekapcsolni utazással, tehát a többiek Magyarországon fertőződtek meg, vagyis közösségi terjedést láthatunk. 

Hozzátette: nagyon fontos a következő két hét, amikor annyi embert tudunk beoltani, mint eddig, ezzel pedig jelentősen javítani lehet a járványügyi helyzetünket.

Beszélt a Sinofarm vakcinájáról. Ez teljes vírus, fertőzést nem tud okozni, de sokkal jobban megmozgatja az immunrendszert, abban bíznak, hogy nagyobb, akár tartósabb védelmet nyújt, de persze majd a jövő fogja eldönteni – mondta. Ezt a lehetőséget, kérem, ne hagyja ki senki – tette hozzá.

Nincs az a vakcina, ami 100 százalékos védelmet nyújtana, de látjuk a gyártói előiratokban, hogy 70 százalék feletti a hatásfokuk. 

A kínai vakcina 18 év felett bárkinek adható. Hozzátette: elterjedt a hírekben, hogy 65 év felett nincs elég tapasztalat, de ezt gyakorlatilag mindegyikre elmondhatnánk, és megvéd a szövődményektől, így ez elég ok, hogy éljünk vele.

Terveznek-e újabb szigorításokat? Nagyon szeretnénk, ha nem kellene szigorítani – válaszolta Müller Cecília. Ez rajtunk múlik, mondta az emberekre utalva. Nagyon fontos fegyver van a kezünkben és ha élünk az oltakozási lehetőségben, meg tudjuk törni a harmadik hullámot – tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott, hogy egy 74 fős születésnapot ünnepeltek a hétvégén egy I. kerületi lakásban – velük szemben intézkedtek.