Müller Cecília: Indokolt a védelmi intézkedések fenntartása

Müller Cecília: Indokolt a védelmi intézkedések fenntartása

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig 21 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, 78 ezer főre elég oltóanyag érkezett, és hetente érkeznek az újabb szállítmányok – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Eddig három szállítmány érkezett Magyarországra, ami 79 ezer főnek elegendő. De megkaptuk a következő szállítási időpontokat, hetente fognak érkezni a szállítmányok – tette hozzá.

Hozzátette, hogy a városi kórházakat is beléptetik az oltópontok közé. Tervezik a háziorvosok bevonását is a koronavírus-védőoltásba, ezért Müller Cecília külön kéri a háziorvosokat, hogy minél hamarabb „vegyék fel az oltást”. A szociális ellátóhelyek lakóit is hamarosan oltják majd, nekik nem kell sehová sem menniük, „mobil oltópontokon” kapják meg a koronavírus-védőoltást. Számítanak az intézményi orvosok és ápolók aktivitására is – mondta Müller Cecília.

Szerdától feloldották a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló polgári légi járművek leszállási tilalmát Magyarországon – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendelet értelmében Magyarország nemzetközi légi kikötői szerdától ismét fogadhatnak az Egyesült Királyságból induló személyforgalmi – egyaránt menetrend szerinti és nem menetrend szerinti – polgári légi járműveket.

Hangsúlyozta: a leszállási tilalom a beutazási korlátozásokat nem érintette, így az Egyesült Királyság területéről Magyarországra személyforgalomban érkező magyarok a jogszabály által előírt karanténkötelezettség alapján, a járványügyi hatóság egyedi közigazgatási döntése nélkül is automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek.

Következtek a kérdések.

Meghosszabbítja-e a kormány a védelmi intézkedéseket? A döntést a kormány fogja meghozni, de láthatjuk, hogy a járvány zajlik. Azt gondolom, hogy a védelmi intézkedések fenntartása indokolt a jövőben is – mondta Müller Cecília.

Beazonosították-e az új mutációt Magyarországon? Egyelőre nem. Aki beutazott Angliából szeptember óta, ez 16 ezer fő adata, vizsgálják a fertőzöttek mintáit, de eddig még nem azonosították.

Van-e elegendő influenza elleni vakcina? Még van az előző szállítmányból néhány ezer darab. Nemsokára 360 ezer Fluart-vakcina lesz, ezt már legyártották. Magyarországon nem zajlik jelenleg influenzajárvány, a felét értük el azoknak a számoknak.

Alkalmasak-e a háziorvosi rendelők a tömeges oltások beadására? Igen, hiszen az oltások beadása mindig a ott történt. Szervezési feladatot igényel. A háziorvosok rendelkeznek minden feltétellel, ami elő van írva a beadáshoz. A háziorvosoknak annyi oltóanyagot szállítanak majd, amennyi 5 nap alatt eloltható.

Mik az eddigi tapasztalatok az oltásoknál? Öt eseményt jelentettek, ezek kivizsgálása zajlik, jellemzően kiütések vannak, izomremegéses tünet, de nem súlyosak. A gyártó, az egészségügyi hatóság és a gyógyszerészeti intézet is vizsgálja – mondta a tiszti főorvos.