Müller Cecília is Brüsszelben járt: a harmadik oltásról üzent

Müller Cecília is Brüsszelben járt: a harmadik oltásról üzent

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországon alkalmazott oltóanyagok mindegyike biztonságos, aki több mint négy hónappal ezelőtt vette fel a koronavírus elleni vakcinát, az most oltassa be magát a harmadikkal is – jelentette ki Müller Cecília országos tisztif őorvos Brüsszelben szerdán este, aki a járvány negyedik hullámában eddig nem túl sokszor nyilvánult meg.

Müller Cecília az MTI-nek elmondta, hogy az eddigi tapasztalok szerint a koronavírus elleni második oltás beadását követően mintegy fél évvel az ellenanyag csökkeni kezd a szervezetben. Ezt a harmadik, ismétlő oltás szinte teljesen kompenzálja, visszaemeli az eredeti, 80-90 százalékra. – Ezért mindenkit arra bíztatok Magyarországon, hogy aki több mint négy hónappal ezelőtt vette fel a koronavírus elleni vakcinát, az most vegye fel a harmadikat is – fogalmazott. Kiemelte: a Magyarországon alkalmazott oltóanyagok mindegyike hatékonynak bizonyult.

Közölte azt is, hogy a koronavírus jellemzője a gyors mutáció, ezért mára az emberiség egy szinte egy teljes új természetű vírussal áll szemben. Ennél a vírusnál nem zártható ki annak az esélye sem, hogy bizonyos ideig akár félévente ismétlő oltásra lehet szükség – emelte ki.

Az ugyanakkor nem derült ki Müller MTI-nek adott nyilatkozatából, miért járt Brüsszelben. A héten nemcsak a tiszti főorvosnak volt jelenése Brüsszelben, a kormánypártok annak örülhettek, a napokban mutatták be itt is az Elk*rtuk című filmet, míg Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölt is a belga fővárosban járt, hogy uniós politikusokkal találkozzon.