Müller Cecília: Lassan, de csökkennek az esetszámok, 1 alatt a vírus reprodukciós rátája

Müller Cecília: Lassan, de csökkennek az esetszámok, 1 alatt a vírus reprodukciós rátája

Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Magas számokkal küszködünk még, viszont nagyon enyhe, diszkrét csökkenést tapasztalunk  – mondta Müller Ceclíia országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékozatóján. Hangsúlyozta: ez még rendkívül törékeny, tendenciát nem tudunk levonni belőle, de a járványügyi adatok egy hete stagnálnak és egy nagyon picit csökennek. Hozzátette: a szennyvíz adatokból ezt a változást még nem érzékeljük, még egy hétig legalább számítani kell arra, hogy a fertőzöttek száma a mostani szinten fog mozogni.

Müller egy jó hírt is megosztott: 1 alá csökkent, 0,98 százalékos lett a vírus reprodukciós rátája az elmúlt napokban. Emlékeztetett: ez az az érték, ami mutatja, hogy egy fertőzött hány másiknak adja át valójában a betegséget, és ez a szám az angol variánsnál potenciálisan akár négy lehet. Míg sok országban rendszeresen, naponta közlik a reprodukciós ráta változását, Magyarországon ez nincs így.

Elmondta, nagyon fontos továbbra is az összes védekezési lehetőség fenntartása, és fontos az oltás beadatása is. – Az egyéni védelem a legfontosabb, ne reménykedjen senki abban, hogy azok, akik oltakoztak, meg fogják védeni őt a betegségtől – hangsúlyozta. Arra is kitért, a teljes lakosság 32 százaléka már kapott legalább egy oltást, a 65 év felettiek 90 százaléka már beoltott.

Azzal kapcsolatban, hogy nyitnak az óvodák és az alsó tagozatok, azt mondta: emlékeztetni kell a gyerekeket a szabályokra, például arra, hogy ne egyenek egymás uzsonnájából és mossanak kezet. Arra kérte a szülőket, csak egészséges gyerekeket vigyenek az óvodákba, de aláhúzta: a gyerekeket nagyon jól meg lehet tanítani a zsebkendő használatára.

Emlékeztető oltásra lesz-e szükség ősszel? – ez volt az egyetlen egy újságírói kérdés, amit felolvastak Müllernek pénteken. Ő arról beszélt: ez egy gyakran feltett kérdés, de korrekt, egzakt válasz még nincs. Mint mondta, épp csütörtökön jelent meg egy interjú, amelyben a Pfizer vezetője arról beszélt, lehet, a vakcinájukból harmadik oltás is kell. Egyszerűen nem telt el annyi idő még, hogy tudjuk azt, kell-e majd emlékeztető oltás – mondta.