Müller Cecília: Leszállóágban a koronavírus harmadik hulláma

Müller Cecília: Leszállóágban a koronavírus harmadik hulláma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európában a koronavírus harmadik hulláma leszállóágban van, eredményes küzdelem folyik. Ez leginkább a védőoltásoknak köszönhető, de higiéniás szabályoknak is szerepe van ebben – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Üdvözölte, hogy a hét folyamán minden védőoltástípussal tudnak oltani. Felhívta a figyelmet, hogy szerdáig minden regisztrált foglalhat időpontot a kínai Sinopharm vakcinára. Müller Cecília ezért a jelentkezésre, illetve a még nem regisztráltakat pedig a vakcinára való feliratkozásra biztatta.

A tiszti főorvos beszélt a már megérkezett, illetve a hét folyamán még érkező vakcinaszállítmányokról. Emlékeztetett, hogy 480 ezer Szputnyik vakcina már megérkezett – erről egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszámolt ma reggel. Müller Cecília azt mondta, hogy 200 ezer első dózist és 280 ezer második adagot tartalmaz a szállítmány. Szintén érkezett 355 ezer adag Pfizer vakcina, továbbá 19200 adag AstraZeneca-készítmény is. A tisztifőorvos jelezte továbbá, hogy még a héten várnak egy újabb, 324 ezer adagos AstraZeneca-szállítmányt is.

A magyar lakosság 37 százaléka van már beoltva – emelte ki. Mint arról beszámoltunk, ma reggelig összesen 3 679 730-an kaptak már legalább egy dózist valamelyik védőoltásból. Közülük 1 711 723-an már a második oltást is megkapták. Müller Cecília arra kérte a vakcina második dózisára várókat, hogy mindenképpen jelenjenek meg, amikor ezt kérik tőlük. Emlékeztetett, hogy a teljes védettség csak a második adag felvételével alakul ki.

A védettségi igazolványok kiadása lassulhat az oltások nagy száma miatt. Akinek problémája van, az jelezheti ezt az elektronikus ügyfélkapun keresztül a megfelelő menüpontban, vagy a kormányhivatalok ügyfélszolgálati pontjain (ehhez jelenleg időpontot kell kérni).

A fertőzöttségi adatok továbbra is kedvezően alakulnak – mondta. Megismételte a reggeli adatokat. Eszerint 1253 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Ennél kevesebb új fertőzöttről utoljára mintegy két hónapja, február 16-án adtak hírt. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 254 103. Kórházban 6360 koronavírusos beteget ápolnak, számuk az előző napihoz képest 83 fővel csökkent. Közülük 753-an vannak lélegeztetőgépen, ami 29-el kevesebb az egy nappal korábbinál.

A koronavírus miatt 183, többségében idős, krónikus beteg hunyt el az előző 24 órában. A vírus magyarországi áldozatainak száma ezzel 26 984-re emelkedett.

A 16. hét adatait az előző hetivel összevetve az látszik, hogy közel tízezerrel csökkent a fertőzöttek száma. Nem változott viszont a fertőzöttek átlagéletkora (44 év körül van), ahogy a nemenkénti megoszlás sem. A pozitív esetek 23 százaléka 40-49 éves korosztályba tartozott – emelte ki a tiszti főorvos. Az új esetek 17 százaléka az 50-59-es; 16 százaléka a 30-39-es korosztályból, illetve 12-12 százalék a 20-29-es és a 60-69-es korosztályból került ki.

Továbbra sem mutatták ki az indiai mutánst Magyarországon – válaszolta a tisztifőorvos egy beolvasott sajtómegkeresésre.