Müller Cecília: Muszáj bevezetni, betartani és betartatni a hétfőtől életbe lépő szigorításokat

Müller Cecília: Muszáj bevezetni, betartani és betartatni a hétfőtől életbe lépő szigorításokat

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által közzétett képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én. Az otthonban több mint százan megfertőződtek koronavírussal, öten közülük meghaltak. MTI/NNK

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell – emelte ki vasárnap Nagyvenyimben, a közmédiának nyilatkozva az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló intézkedésekkel kapcsolatban. Müller Cecília a távirati irodának arról beszélt, hogy mivel napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma, és már második napja csaknem 4 ezer új esetet igazolnak a laboratóriumi vizsgálatok, ezzel egyenes arányban nő a kórházi kezelésre szorulók száma is.

Az országos tiszti főorvos egyúttal felhívta a figyelmet, hogy nem csak a valamilyen alapbetegségben szenvedők, illetve idősek kerülnek középsúlyos, súlyos állapotba. „Vannak fiatalabbak is, akiknek immunrendszere úgy reagál a fertőzésre, hogy sürgős ellátásra, kórházi kezelésre van szükségük” – mondta.

Müller Cecília nyomatékosan kiemelte: mindenkinek van felelőssége ezekben a napokban. „Az egyéni felelősség, a közös felelősség, a hatóságok felelőssége” – sorolta. Rendkívül fontosnak tartja ezért, hogy mindenki vegye komolyan a szabályokat, mert így lehet lassítani a járvány lefolyását. A tiszti főorvos fontosnak tartja azt is, hogy mindenki számára rendelkezésre álljon a megfelelő ellátás a kórházakban. „Legyen mindenkinek helye, intenzív ellátója, lélegeztetőgépe” – mondta, hangsúlyozva: Magyarországon jelenleg mindezek megvannak, ahogy a szükséges ellátásformák, gyógyszerek is. „Tavasz óta rengeteg tapasztalat gyűlt össze a megbetegedésről, amelyek segítik a gyógyítást” – fűzte hozzá.

A tiszti főorvos az MTI-nek arról is beszélt, hogy az elmúlt napon 3878 új fertőzöttet regisztráltak. Ilyen sok pozitív esetet a járvány során még soha korábban nem tártak fel. Hozzátette: a járvány kezdete óta már csaknem 80 ezren fertőződtek meg Magyarországon, és jelentős részük már meg is gyógyult. (A Koronavirus.gov.hu vasárnap reggeli összegzője szerint az 57 302 aktív fertőzött mellett eddig 20 078-an gyógyultak fel a kórból.)

Müller Cecília közben arra is rámutatott, hogy az egyéni reakció nagyon különböző a vírussal szemben, az függ az immunrendszer állapotától, de az illető genetikájától is. Jelenleg 4205 embert kezelnek kórházban, 306-an vannak lélegeztetőgépen. A tiszti főorvos azt kérte, aki elkapta a betegséget és otthon van, figyelje magát, és ha romlana az állapota, időben szóljon a háziorvosnak vagy az ügyeletes orvosnak. „Ha fontos a saját, a szeretteink, a közösségünk és az ország egészsége, akkor most komolyan kell venni a szabályokat” – fogalmazott. Müller Cecília megengedhetetlennek tartja, hogy számos mozgalom és vírustagadók próbálják devalválni a védekezést.

– Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell – hangoztatta, kiemelve: a maszkviselés bizonyítottan szinte 80 százalékban megakadályozza a vírus továbbadását. Emlékeztetett arra, hogy a járvány kezdetén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a betegek számára javasolta a maszk viselését. „Mostanra viszont olyan mértékben elterjedt a vírus, hogy már nem tudni biztosan ki beteg, sokan tünetmentesek. Ezért most mindenkit fertőzőnek tekintenek” – közölte Müller Cecília, hozzátéve: ezért bővítették a kötelező maszkviselési szabályokat.

A tiszti főorvos szerint, ahhoz hogy az életünket élni tudjuk, muszáj bevezetni, betartani és betartatni ezeket a szigorításokat. A rendőrség sokkal szigorúbban kérheti számon a szabályokat és – ha másképp nem megy – büntetni is kell. Kitért arra is, hogy a közösségi intézményekben meghatározott eljárásrend szerint folyamatosan fertőtlenítenek. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a Magyar Honvédség az első pillanattól sokat segít a járvány kezelésében, most az őszi szünetben például iskolák fertőtlenítését végzik.

Müller Cecília azt is közölte, folyamatosan elemzik a járványügyi helyzetet. Úgy látja, Magyarország lakossága fegyelmezett. Bízik benne, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, kerüli a tömeget, a tömegrendezvényeket, akkor nem lesz szükség drasztikus változtatásokra. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarországon is eljöhet a pillanat, amikor jelentős változtatásokra lesz szükség, de ezt szeretnék elkerülni.