Müller Cecília: Nincs akkora különbség a sűrűn lakott és a kisebb települések között

Müller Cecília: Nincs akkora különbség a sűrűn lakott és  a kisebb települések között

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezúttal is friss koronavírus-adatok ismertetésével kezdte az operatív törzs tájékoztatóját Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Mivel nagyon magas volt a szám, áttekintette a 28 elhunyt betegségeit. Minden esetben nyomon követhető volt valamilyen krónikus betegség, 55 és 93 év között vannak az elhunytak, továbbra is jellemző a szív- és érrendszeri megbetegedés, többeknél felfedezett autoimmun-betegséget – mondta. Karban kell tartani a meglévő betegségeket, ez nagyon fontos – mondta.

Egyre több fertőzöttet ápolnak kórházakban, mindenki vigyázzon magára, mert nem akkora a kockázat, ha egy jó egészségi állapotban találja meg az egyént a vírus – tette hozzá. A fertőzések száma napról napra emelkedik, ahogy a koreloszlás is. Ez magával vonja azt is, hogy hányan szorulnak kórházi kezelésre és lélegeztetőgépre.

A 40-41. hét adatai kapcsán elmondta, a napi esetszám jelentősen változott, a heti változásokat veszik alapul a járvány jellemzésére. Körülbelül 600 főnél igazoltak több fertőzést a 41. héten, ez mintegy 9 százalékos növekedés – mondta.

A 20-29 évesek aránya 46,4, a 30-60 éveseknél is nő az esetszám a 40. és a 41. hét között. A 14 éven aluliaknál 1423 főből 1784 lett a 41. hétre. Az arányok elmozdulni látszanak. Egyrészt az iskoláskorúaknál, valamint a fiatal felnőtteknél és az idősödő korosztálynál is többletet találtak a 41. hétre. Már széles körben, a társadalom valamennyi korosztályában jelen van a vírus – fogalmazott.

Kicsit változik a területi eloszlás is, a sűrűn lakott területeken van nagyobb pozitivitási arány, de vidéken sincs már annyira lemaradva. Nincs akkora különbség a sűrűn lakott és a kisebb települések között fertőzöttség szempontjából. Békés, Komárom-Esztergom és Tolna megye a legkevésbé fertőzött jelenleg – mondta. Nagyon szeretnénk, ha az elhunytak száma amiatt tudna csökkenni, mert megvédjük a veszélyeztetetteket – fogalmazott.

28 rendőri intézkedést kezdeményeztek az elmúlt 24 órában – mondta Kiss Róbert. Egy helyszíni bírság, három szabálysértési feljelentés, a többieknél figyelmeztetés történt. Három esetben tapasztalták, hogy a kereskedelmi egység nem szólított fel a maszkviselésre. Egy vendéglátó-egységnél tapasztaltak 11 utáni nyitva tartást.

Következtek a kérdések:

A háziorvosok a D-vitamint ajánlják, mennyi ajánlott belőle? A téli időszakban mindig javasolt, egészítsük ki C-vitaminnal. Hogy mennyit szedjünk, javasolt megbeszélni a háziorvossal – mondta Müller Cecília.

Mi legyen az őszi szünettel, az idősekkel? Csak egészséges emberek találkozzanak – kérte Müller Cecília.

Milyen a helyzet az idősotthonokban? Jelenleg 52 szociális intézményben van jelen a vírus, 641 pozitív gondozott van (ez 10 százalékos arány), 156-an vannak kórházban közülük. A második hullámban 37-en hunytak el.