Müller Cecília: Továbbra is a brit mutáns fertőz, az indiait még nem azonosították itthon

Müller Cecília: Továbbra is a brit mutáns fertőz, az indiait még nem azonosították itthon

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nemcsak AstraZenecára és Sinopharmra, de Szputnyikra is lehet időpontot foglalni – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Így jelenleg csak Modernára és Pfizerre nem lehet, bár érezhetően utóbbi a legnépszerűbb típus, múlt pénteken össze is omlott a kormányzati honlap, amikor túl sokan szerettek volna időpontot foglalni Pfizerre. A miniszterelnök akkor egynapos akciót hirdetett, hozzátéve, hogy a Pfizert ezt követően elrakják a 16-18 éveseknek, illetve a második körös oltásokra. Gulyás Gergely viszont a héten az InfoRádióban arról beszélt, hogy lehetnek még ilyen Pfizer-akciók, amennyiben elegendő vakcina áll majd rendelkezésre. A fiatalok oltását a jövő hét második felében kezdhetik meg, 16-17 éveseknél a szülői hozzájáruló nyilatkozatra is szükség lesz.

Müller Cecília a tájékoztatón is elmondta a friss adatokat: már 4,12 millióan kapták meg az első oltásukat, ezzel majdnem elértük lakossági arányt nézve a 43 százalékot. Az országos tiszti főorvos figyelmeztetett, hogy mindenki vegye fel a második adagot is, mert ez ad egy teljesebb védelmet.

A tiszti főorvos leszögezte azt is, hogy nem kell félniük azoknak, akiknek a második oltást követően sem mutat ki a teszt elegendő ellenanyagot a szervezetében. A védőoltás sejtes immunválaszt vált ki a szervezetben, míg a fertőződés nyálhahártya-választ generál. A sejtes immunválasz márpedig sokat segít, minden vakcina hatékony és biztonságos, tette hozzá Müller.

A tiszti főorvos szerint itthon továbbra is a brit mutáns fertőz, az indiai mutánst eddig nem azonosították Magyarországon, de a megjelenése csak idő kérdése lehet – tette hozzá. Dupla variánsról van szó, de a jelek szerint nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit mutáns – tette hozzá.

Müller azt mondta, aki három hónapon belül esett át a fertőzésen, annak sem ellenjavallt felvenni az oltást, de ezt célszerű megbeszélni az orvossal is. Akinél enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlott le a fertőzés, annál a vírussal szembeni védelem is gyengébb lehet, tehát érdemes oltatni.

Megkezdődött a háziorvosok díjazása is, az első összegeket már megkapták azok, akik hétvégén is oltottak. Nagyjából hetvenezer forintot kaptak az érintettek, 1305 praxisnak nagyjából 92 millió forintot fizettek ki.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.