Müller Cecília: Továbbra is a brit mutáns fertőz, az indiait még nem azonosították itthon

Müller Cecília: Továbbra is a brit mutáns fertőz, az indiait még nem azonosították itthon

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nemcsak AstraZenecára és Sinopharmra, de Szputnyikra is lehet időpontot foglalni – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Így jelenleg csak Modernára és Pfizerre nem lehet, bár érezhetően utóbbi a legnépszerűbb típus, múlt pénteken össze is omlott a kormányzati honlap, amikor túl sokan szerettek volna időpontot foglalni Pfizerre. A miniszterelnök akkor egynapos akciót hirdetett, hozzátéve, hogy a Pfizert ezt követően elrakják a 16-18 éveseknek, illetve a második körös oltásokra. Gulyás Gergely viszont a héten az InfoRádióban arról beszélt, hogy lehetnek még ilyen Pfizer-akciók, amennyiben elegendő vakcina áll majd rendelkezésre. A fiatalok oltását a jövő hét második felében kezdhetik meg, 16-17 éveseknél a szülői hozzájáruló nyilatkozatra is szükség lesz.

Müller Cecília a tájékoztatón is elmondta a friss adatokat: már 4,12 millióan kapták meg az első oltásukat, ezzel majdnem elértük lakossági arányt nézve a 43 százalékot. Az országos tiszti főorvos figyelmeztetett, hogy mindenki vegye fel a második adagot is, mert ez ad egy teljesebb védelmet.

A tiszti főorvos leszögezte azt is, hogy nem kell félniük azoknak, akiknek a második oltást követően sem mutat ki a teszt elegendő ellenanyagot a szervezetében. A védőoltás sejtes immunválaszt vált ki a szervezetben, míg a fertőződés nyálhahártya-választ generál. A sejtes immunválasz márpedig sokat segít, minden vakcina hatékony és biztonságos, tette hozzá Müller.

A tiszti főorvos szerint itthon továbbra is a brit mutáns fertőz, az indiai mutánst eddig nem azonosították Magyarországon, de a megjelenése csak idő kérdése lehet – tette hozzá. Dupla variánsról van szó, de a jelek szerint nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit mutáns – tette hozzá.

Müller azt mondta, aki három hónapon belül esett át a fertőzésen, annak sem ellenjavallt felvenni az oltást, de ezt célszerű megbeszélni az orvossal is. Akinél enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlott le a fertőzés, annál a vírussal szembeni védelem is gyengébb lehet, tehát érdemes oltatni.

Megkezdődött a háziorvosok díjazása is, az első összegeket már megkapták azok, akik hétvégén is oltottak. Nagyjából hetvenezer forintot kaptak az érintettek, 1305 praxisnak nagyjából 92 millió forintot fizettek ki.