Müller Cecília: Zajlik a szombaton elhunyt tanár azonosítása

Müller Cecília: Zajlik a szombaton elhunyt tanár azonosítása

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervek szerint zajlik a felkészülés, a kórházi ágyak számának növelése. Mivel Európában több helyen egészségügyi kapacitáshiány mutatkozott a járvány hirtelen felfutása miatt, így valós idejű adatszolgáltatásra kérték a kórházakat – derült ki az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.

– Jelenleg 74 intézményből 746 főt vezényeltek át 14 másik kórházba. Jellemzően segéd- és szakápolókat, intenzíves szakápolókat, szakorvosokat, rezidenseket, illetve belgyógyász és  tüdőgyógyász szakorvosokat, rezidenseket  vezényeltek át – hangsúlyozta Müller Cecília. Mint hozzátette, kis bizakodásra ad okot, hogy a szennyvízmintákban stagnálnak a vírus örökítőanyag szintek, így 4-10 nap múlva talán nem kell erőteljes megbetegedésekre számítanunk.

Folyamatosa a tesztelés, „számos” labort jelöltek ki, és a tesztelést kiegészítik gyorstesztekkel is. Most már nagyon sok olyan antigén gyorsteszt (amely a vírus valamelyik fehérjéjét mutatja ki) áll rendelkezésre, ami lehetővé teszi a sokkal gyorsabb diagnózist. Október 20-tól pedig már a háziorvosi praxisokban lesz a térítésmentes influenza-oltóanyag.

Az országos tiszti főorvos kitért annak a 39 éves tanárnak az esetére, aki szombaton hunyt el, de még mindig nem szerepel a statisztikában. Mint kijelentette, ismert az esete, de még zajlik a beazonosítása, ezért nem szerepelt eddig az elhunytak statisztikájában. „Nagyon törekszünk arra, hogy csakis valid adatokat közöljünk. Elkérjük az intézménytől a zárójelentést és a halottvizsgálati bizonyítványt. Ez a mai napon megtörténik, és amennyiben igazolódik a betegsége, akkor felkerül a listára a többi elhunyt közé” – fogalmazott Müller Cecília.

A maszkviselés szabályainak megszegése miatt 42 esetben intézkedett a rendőrség az elmúlt egy napon, a rendőrök minden esetben a legenyhébb szankciót alkalmazták, vagyis figyelmeztettek – erről Gál Kristóf rendőrségi szóvivő beszélt. A vendéglátó-egységek szabályainak megszegése miatt tegnap 8 esetben tettek feljelentést a hazai rendőrök.

Csütörtökön 932 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 34 046 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 21 beteg, így az elhunytak száma 898 főre emelkedett, 9187-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 961 fő. Az aktív fertőzöttek 35 százaléka, az elhunytak 48 százaléka, a gyógyultak 34 százaléka budapesti. 804 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.