Múlt időben beszél Hadházyról a Momentum

Múlt időben beszél Hadházyról a Momentum

Fekete-Győr András Hadházy Ákos-bézbólsapkában. (Forrás: a frakcióvezető közösségi oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, végleges, hogy Hadházy Ákos a 2022-26-os ciklust is képviselőcsoport-tagság nélkül, független képviselőként kezdi meg. Nem cáfolta ugyanis a Momentum Mozgalom lapunk azon korábbi, péntek délelőtti értesülését, hogy Hadházy Ákos szakítani tervez a Momentum képviselőcsoportjával az Országgyűlés alakuló ülésén való részvétel, illetve annak bojkottálása miatt kialakult vita miatt.

A Momentum kezdetben határozottan kiállt a május 2-i ülés bojkottja mellett, majd csütörtökön késő este visszakoztak, akkor már úgy nyilatkoztak, hogy a Fidesz által a többlet juttatásokkal járó helyek kiosztása feltételéül szabott eskütételen mégis ott lesznek.

A Momentum és Hadházy szakítása immár megmásíthatatlannak látszik, a párt Kommunikációs Osztálya ugyanis arra a kérdésünkre, hogy kommentálják az elválást már múlt időben fogalmaz a korrupcióellenes harcáról ismert politikus és a Momentum viszonyáról: „Hadházy Ákossal eddig is közös célok mentén dolgoztunk: Magyarország megtisztítása a rendszerszintű korrupciótól, a közmédia visszaadása az embereknek, a magyar politika és a magyar ellenzék megújítása. Ezért is értünk egyet vele abban, hogy semmilyen Fidesz által osztott díszpozíciót (parlamenti alelnöki, jegyzői, bizottsági elnöki és alelnöki pozíciók) nem szabad vállalni a parlamentben. Hadházy Ákossal, ahogy eddig is, ezután is szeretnénk együttműködni és közösen dolgozni a hazai politikai élet megújításán, a NER lebontásán.” 

A Momentum képviselői azt írják, parlamenti alelnöki, jegyzői, bizottsági elnöki és alelnöki pozíciókat nem vállalnak, de a szintén többlettiszteletdíjjal járó bizottsági tagságot azért elfogadják képviselőik.

A párt ezzel együtt azt is megjegyezte a Magyar Hangnak adott válaszában, hogy idejük nagy részét a parlamenten kívül, változást akaró közösségek építésével fogják tölteni. A Hadházy nélkül a Momentum frakció tíz fősre csökken, ennyi képviselője van a Jobbiknak és az MSZP-nek is, így holtverseny alakult ki a második legnagyobb ellenzéki frakció címéért. (A legnagyobb a Demokratikus Koalícióé.) A Momentum úgy számol, hogy a képviselői létszám csökkenésével a frakciótámogatásuk hozzávetőlegesen 4 millió forinttal lesz kevesebb havonta.

Kérdésünkre azt is írták, hogy a Momentum nem számít további kilépésekre az épp' hogy csak megalakult képviselőcsoportból.

Korábbi cikkünk a témában: