Mundruczó Kornél az SZFE-ről: Aggasztó látni, hogy ezt a tradíciót így darálják be

Mundruczó Kornél az SZFE-ről: Aggasztó látni, hogy ezt a tradíciót így darálják be

Mundruczó Kornél (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Aggasztó látni, hogy ezt a tradíciót így darálják be, ilyen aggresszív módszerekkel szüntetik meg. Ez a vulgaritás határán van – erről is beszélt Mundruczó Kornél rendező a 168 Órának adott interjújában a Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati átalakítása kapcsán.

A rendező, akinek új filmjét, a Pieces of a Woman-t január 7-én mutatták be a Netflixen – és amelyről a Magyar Hang itt írt részletesebben –, elmondta, „a Vas utca megszűnése, az, hogy nem felmért, és nem átgondolt módon költöznek át új épületekbe, valamint az új tanári kar névsora még inkább aggodalomra ad okot. A most érkezők szakmai múltja összehasonlíthatatlan a régi csapatéval. A tanárok listája majdnemhogy kommentálhatatlan. De kétharmadukat én nem is ismerem sehonnan, szóval maradjunk annyiban, hogy ismeretlenekről vagy jót, vagy semmit.” Arra is kitért, „egészen elképesztő, amit letettek az asztalra a diákok, a volt tanárok, és azok, akik még még állományban vannak a régi rendszerből”.

Mundruczó már korábban is több alkalommal kifejezte az SZFE eredeti tanári gárdájával, illetve hallgatóival a szolidaritását, például #freeSZFE pólóban jelent meg a velencei filmfesztiválon. A rendezővel a Magyar Hang tavaly szeptemberben interjúzott, ahol Mundruczó arról is mesélt, miben alakította át a járvány az életét.