Munkásszállót bérel az ukrán menekülteknek a Migration Aid

Munkásszállót bérel az ukrán menekülteknek a Migration Aid

Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. március 3-án reggel (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre kritikusabb az Ukrajnából érkező menekültek néhány éjszakás elhelyezése a Migration Aid pénteki Facebook-bejegyzése szerint. 

A szervezet ezért a beérkezett adományokból „egyelőre 30 nap időtartamra kibérelt egy most elkészült 5 emeletes, 300 férőhelyes munkásszállót Budapest 13. kerületében”.

Mint írták: rengeteg segítségre lesz szükségük ahhoz, hogy a helyet hatékonyan tudják menedzselni. Ehhez, illetve a szálló napi működtetéséhez, a menekültek fogadásához, az ellátáshoz, a takarításhoz és a mosáshoz is a lakosság segítségét kérik.

Lapunk többször is írt arról, hogy az ukrán menekültek eddig leginkább a civil szervezetektől és magánszemélyektől kapnak segítséget, az állam nem igazán van jelen, ami nem is csoda, hiszen a kormány 2015 óta szisztematikusan leépítette a menekültek ellátására szolgáló intézményrendszert, így a befogadóállomásokat, például a nagy kapacitású debreceni és bicskei táborokat bezárták. A menekültek ellátását, fuvarozását, elszállásolását teljes mértékben a karitatív szervezetek és a civil önkéntesek végezték a háború első napjaitól kezdve, pedig állami kézben hatékonyabban működhetne a szolgáltatások koordinálása.