MÚOSZ: Ismét megsértette a törvényt a közmédia

MÚOSZ: Ismét megsértette a törvényt a közmédia

Gubás Gabi mint a nagyon gonosz Dobrev Klára az Elkxrtuk című mozifilmben (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ismét megsértette a médiatörvényt a közmédia, amikor tényként közölt egy fikciós filmben, az alkotói fantázia által kreált, hamis vádat egy valós személlyel szemben. Kivártuk a szükséges időt, hogy indult-e bármilyen eljárás a törvénysértő cselekedet miatt, de ha indult is, arról semmilyen hírt nem adott a közmédia – erről számolt be állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

Felidézték: Október 26-án, kedden, a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában elhangzott, hogy 65 évvel ezelőtt Apró Antal „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalmárokat, majd azt mondta, hogy „ugyanezen az elven” döntött az unoka, vagyis Dobrev Klára is 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről. Vagyis szerintük a közmédia műsorvezetője tényként kezelte az Elkxrtuk című film narratíváját.

A MÚOSZ arra is emlékeztetett: a Médiatörvény a közszolgálati médiaszolgáltatásról egyebek mellett úgy fogalmaz: „a közszolgálati médiaszolgáltatás célja: kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”, illetve „törekszik a médiaszakmai innovációra, a szakmai színvonal folyamatos emelésére, a magas etikai mérce alkalmazására a médiaszolgáltatásban”. A törvény ezen pontjait viszont, mint írták, a Kossuth Rádió műsora „súlyosan megsértette”. – A műsorvezető tényként állított valamit, ami a film készítői által bevallottan is csak az alkotói fantázia terméke. A politika játszmáiba úgy szállt be a közmédia, hogy semmibe vette az újságírás legalapvetőbb szabályait – hangsúlyozták.

A MÚOSZ felszólította a Médiahatóságot és a Magyar Rádió vezetőit, hogy szerezzenek érvényt a rádióhallgatók jogainak, vagyis annak, hogy ne működhessen törvénysértő módon a közszolgálat, ne maradhasson következmények nélkül a nyílt törvénysértés.

Címkék: MÚOSZ, közmédia