Művészek emlékeznek a két évvel ezelőtti Hableány-hajóbaleset áldozataira

Művészek emlékeznek a két évvel ezelőtti Hableány-hajóbaleset áldozataira

Virág és mécsesek a rakparton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 30-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ősi koreai gyászszertartás zenei adaptációjával, kortárs tánccal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koreai és magyar diákjainak közös koncertjével, és a Csíkszerda kórus előadásával készül a Hableány-hajóbaleset második évfordulójára május 28-29-én a budapesti Koreai Kulturális Központ. 

A május 28-án, pénteken este 6 órától kezdődő rendezvényen fellépnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanulói, a Roman Quartet ad koncertet, valamint a Csíkszerda Kórus előadásában elhangzik a leghíresebb koreai népdal, az Arirang, valamint az együttes által a megemlékezésre írt mű is.

Másnap este a hagyományos koreai zenét játszó Baraji társulat Bison című előadása az ősi koreai ssitgimgut szertartást dolgozza fel. Ezt a rítust azért mutatják be, hogy megtisztítsák az elhunyt lelkét és biztosítsák akadálytalan távozását a túlvilágra. Ezt követi a Batarita Társulat előadása, mely az áldozatok emlékére és a hozzátartozók vigasztalására született, az estét pedig a Sana Novum Ensemble emlékkoncertjével zárja.

Tavaly a járványveszély miatt online megemlékezést tartottak: akkor az egy évvel azelőtti hajóbalesettel perce pontosan egyidőben egy koreai sámánista gyászszertartás színpadi verzióját mutatták be. Az idei programokat szintén online közvetítik az intézet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.