Márki-Zay Péter: Százezres tüntetésre készülünk március 15-én

Márki-Zay Péter: Százezres tüntetésre készülünk március 15-én

Márki-Zay Péter. Fotó: Végh László / Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem szűnik meg a rezsicsökkentés és az ellenzékből alakuló kormány nem veszi el a 13. havi nyugdíjat sem – közölte a Magyar Hangnak adott nagyinterjújában Márki-Zay Péter. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje azt is elmondta, hogy még nem mondott le egy nem korrupt jobbközép párt felépítéséről és elárulta, melyik az az ellenzéki pártvezető, akivel nemrég „emelt hangon” tárgyalt. Köztársasági elnök-jelölt, ellenzéki kampánystratégia, Orbán Viktorról szóló pletykák és baráti tűz – ez mind szóba került.

– Megbánta, hogy vállalta a miniszterelnök-jelöltséget?
– Nem, de nem tagadom, hogy rendkívül stresszes feladat ez.

– Egyik két héttel ezelőtti ATV-s tévészereplése után többeknek is úgy tűnt, mintha végét járnák az idegei.
– Az idegeim rendben vannak, de ettől függetlenül fel tudom bosszantani magam az ostobaságon és az áruláson. Idegesítő, ha minden héten azt olvasod magadról, hogy be akarod engedni a migránsokat, megszüntetni rezsicsökkentést, elvenni a tizenharmadik havi nyugdíjat. Ilyen terve az ellenzéknek és nekem sincs.

– Volt olyan pillanat az elmúlt hetekben, amikor azt gondolta, hogy abbahagyja?
– Ezt nem tehetem meg, éppen ezért meg sem fordult a fejemben. Az előválasztáson 351.560 ember szavazott rám, ezek az emberek arra kértek, hogy én próbáljam meg legyőzni Orbán Viktort. Nálam bárki másnak csak rosszabb esélye van. Gonosz, korlátlan erőforrásokkal rendelkező és gátlástalan pártállammal vívunk élet-halál küzdelmet, az az egész országra nézve sorsdöntő.

– A baráti tűz vagy a fideszes támadás viselte meg jobban?
– A Fidesz hazugságaira az ember fel volt készülve. Az embereket éjjel-nappal bombázzák ezekkel, olyan árral úszunk szemben, amivel szemben eszköztelennek érzi magát az ember, mert nagyjából az is. A második kategóriája a támadássorozatnak a baráti- vagy szövetséges pártok részéről jön. Ők sokszor elégedetlenek, félreértenek dolgokat, félremagyaráznak. Ez is szomorú. Az, hogy ők miért nyilvánosan kritizálnak, nehéz kérdés. Szerencsésebb lenne, ha nem így tennék. A visszajelzésekből az ember tud tanulni, de nem értik meg, hogy egy négy évvel ezelőtti nyilatkozatomon holnap nem fogok tudni változtatni. A harmadik kategóriába az ellenzékinek gondolt, de a Fidesz által kontrollált csatornák, politikusok, pártok tartoznak, akiknek a kritikáját a Fidesz érdekében hangosítják föl. Ott is vannak olyan emberek, akikre másként gondoltam eddig, aztán rájövök arra, hogy van, akit meg lehet venni. Pénzért sok mindenki eladó.

– Gondolja, hogy ténylegesen pénzért vásárolt meg a Fidesz újságírókat, ellenzéki politikusokat?
– Van, akit 90 milliós, van, akit 900 milliós támogatással tud megvenni a Fidesz. Van, akinek az adóvégrehajtását vagy a gyermekének drogbotrányát teszik parkolópályára. Vagy éppenséggel egy olyan ügyben, amiben egy szintén a folyamatban részt vevő ember több évet ült, az illető ellen nem indul eljárás. Több éves börtönbüntetés fenyegetésével, avagy néhány százmillióval sok embert lehet befolyásolni.

– Ezek konkrét ügyek? Újságírók vagy politikusok?
­– Konkrét ügyek, és mind politikusok voltak, akikre most utaltam. Van, aki nem pártpolitikus, de politikus. Vagy ma már nem pártpolitikus. A kábszeres ügyben van ilyen is, olyan is. Ott két konkrét dolgot hallottam, hogy a gyerekének a kábszeres ügyével fogta őket a Fidesz. És az egyik nem politikus volt, hanem az igazságszolgáltatásban befolyásos ember.



– A minap értekezett bizonyos fideszesek grazi magángyógykezeléséről is. Ha jól értem, az az üzenet, hogy a kormányváltás után mindenki számára megnyílik a lehetőség, hogy ha megbolondul, akkor Orbán Viktorhoz hasonlóan kezeltethesse magát Grazban?
– Nem. Ez egy példa volt. Bármely magánklinikára értettük.

– A grazi idegklinika egy Orbán Viktorról szóló rosszindulatú pletyka. Nyilván őrá utalt.
– Ezt általában a fideszesekre utalva mondtam, arra, hogy ők megengedhetik maguknak a külföldi legdrágább magánkórházakat, míg az átlagembereknek marad a Fidesz által szándékosan lepusztított állami egészségügy. A gyerekeiknek megengedhetik a legdrágább nyugati magán elitiskolákat. Maguknak pedig, hogy magánrepülőgéppel járjanak focimeccsekre.

– Akkor nincs arról konkrét tudomása, hogy Orbán Viktor ott kezeltette volna magát?
– Ugyanannyit hallottam erről, mint bárki más az országban. Természetesen nem akarok vájkálni senkinek a személyes egészségügyi adataiban.

– Ha bizonyítékok nélkül valakiről azt állítjuk, hogy külföldi pszichiátrián kezelteti magát, az rágalmazás. Nem mondta senki a stábjából, hogy az ilyen kijelentések mögé tényeket is állítani kell?
– Mint már említettem, általánosságban fogalmaztam.

– Sokszor emlegeti az ellenzéken belüli „rengeteg árulót”. Hogyan lehet így nekimenni a választásnak?
– Nem véletlen az, hogy tizenkét éven keresztül nem tudták leváltani ezt a rendszert. Elsősorban a centrális erőtér modell felelős érte, hogy összefogás nélkül nem lehetett leváltani. A második az, hogy tizenkét évbe tellett az ellenzéknek, mire ezt földolgozta. Ott is sokan akadályozták ezt. Akik ezt a mai napig akadályozzák, Orbán Viktort tartják hatalmon. Ők egyszerűen önzők vagy árulók, mindkettőre van példa. Rengeteg vitám van ellenzékiekkel, akik most is azzal érvelnek, hogy „ezekkel” nem lehet összefogni. Érthető indok, hogy valaki Gyurcsánnyal nem akar összefogni. Az a szomorú igazság, hogy akkor viszont Orbán Viktor marad hatalmon. Hazánk ezeréves történetének legkorruptabb kormánya marad hatalmon akkor, ha mi nem fogunk össze Gyurcsánnyal. Ezt a választást mindenkinek meg kell tennie, én megtettem.

– A „rengeteg áruló” között van pártelnök is?
– Ezt nem merném kijelenteni.

– Nem akar ilyet kijelenteni, vagy nincs köztük?
– Nem akarok ilyet kijelenteni. Nagyon remélem, hogy nincs. Remélem, hogy a hat ellenzéki párt mindegyikének vezetője elkötelezett a közös kormányzás érdekében.

– Tud mondani három jelentős dolgot, amiben megváltozik az ország, ha Márki-Zay Péternek hívják a miniszterelnökét?
– Az euró bevezetését, azt, hogy Magyarország Európa magjához akar tartozni és nem egy kétsebességes Európa perifériájához fontosnak tartom. Az euró az infláció elleni harc, a bérfelzárkóztatás, a nyugdíjak értékállósága szempontjából is fontos kérdés, valamint értékválasztás is. Magyarországnak el kell döntenie, hogy a fejlődő, haladó, mag-Európához akar-e tartozni, avagy Orbán vagy a lengyelek miatt létrehozandó perifériához, ahol az életszínvonal a magországokhoz képest egyre inkább elmarad. Ahol a sajtószabadság hiányát, a korrupciót az unió eltűri és nagyszerű összeszerelő üzem lehet, ahogyan Orbán Viktor azt megálmodta. A pártok elfogadták a javaslatomat, hogy öt év múlva legyen a céldátum. A következő, az elszámoltatás azért fontos, hogy ne legyünk többé következmények nélküli ország. Sajnos a 2010 előttire is, de az Orbán Viktor-i Magyarországra fokozottan igaz az, hogy következmények nélkül lophatnak politikusok. Ezt meg kell szüntetni. Egy olyan üzenetet kell küldeni minden politikusnak, hogy mi azt várjuk, hogy az ország gazdagodjon és ne a saját zsebüket tömjék. Saját korrupcióellenes ügyészséget szeretnénk létrehozni, tárca nélküli miniszteri poszton Hadházy Ákos nagyszerűen tudná felügyelni ezt.

– „Tudná” vagy már el is fogadják a pártok, hogy így legyen?
– Remélem, hogy elfogadják. A választók Hadházy Ákosról elhiszik, hogy sem jobbra, sem balra, sem kormányon, sem ellenzékben nem fog eltűrni korrupciót. Hasonlóan pártatlanul minden korrupciót üldözni fog az Európai Ügyészség, amelyhez csatlakozni fogunk. Amiben a hat párt egyetért, hogy azonnal le kell váltani Polt Pétert. Nekünk olyan legfőbb ügyészre van szükségünk, aki nem mentegeti a tolvajokat, hanem mindenféle korrupciót és mindenféle bűncselekményt üldöz. Nem ellenzem azt sem, hogy az antikorrupciós ügynökség egy harmadik független szervezet legyen. Hadházy és az újságírók eddig olyan feladatokat végeztek el, amiket az államnak kellett volna elvégeznie. Fontos, hogy az összes ilyen korrupciós ügy ne csak az újságok hasábjain maradjon, hanem a bíróságok termeibe is bevigyük azt. Az elszámoltatás azért fontos, mert sok olyan ügyünk van, amire igenis vissza kell térni. Sok ezer magyar haláláért felelős a kormány a covid-krízis során és azokat az ügyeket, amivel emberek halálához járultak hozzá – például Szíjjártó vakcina- és a lélegeztetőgép-beszerzése – ki szükséges vizsgálni. Hatvan év felettieknek Kínában a Sinopharm oltást nem adták be, nem is tesztelték. Azt a WHO sem hagyta jóvá. Ez emberek halálával járt. (Nem az oltás okozta halálukat, hanem a védettség nem alakult ki több idős ember esetében - a szerk.) Ki lehet jelenteni, hogy több ezerrel kevesebb magyar halt volna meg, ha nem a Fidesz kormányoz. Egyszerű tény, hogy az egész világon a legtöbb ember halt meg Magyarországon sok hónapon keresztül és ha összeadjuk a halálozásokat, akkor ma is negyedikek vagyunk a világ 197 országából. Kicsi az esélye annak, hogy ha Magyarországon nem a Fidesz kormányoz, akkor is ennyire rosszul kezelte volna valaki más a koronavírus-válságot. Nem kell messzire menni, minden környező ország sikeresebb volt nálunk ebben. Ha bármelyik szomszédos országot lemásolták volna, már több ezerrel több magyar élne ma.

– Mi lenne a harmadik jelentős változás?
– Az egészségügyet és az oktatást említeném. Ez két katasztrófa sújtotta terület a Fidesz kormányzása alatt. Mindkettőben óriásit veszítettek a vásárlóértékükből a bérek. Iszonyatosan lemaradtak a nemzetgazdasági átlag mögött, óriási szakemberhiány van, mindegyiket központosították és a vezetését pártpolitikus látja el. Iszonyatos forráskivonás volt. Amit a nemzeti alaptantervvel csináltak, ahogyan a digitális oktatást késleltették, ahogyan fölszántották a szakképzést. Béremelés, minőségi pótlék, minőségbiztosítás bevezetése iszonyatosan hozzá tud járulni ahhoz, hogy az egészségügy és az oktatás föl tudjon zárkózni Európa átlagához.

– Jól érzem, hogy a feles többséggel való alkotmányozáshoz már nem ragaszkodik?
– Volt, aki ilyet mondott, de én soha nem mondtam, hogy feles többséggel lehet alkotmányt módosítani. Ezt mindig félremagyarázták. Arról van szó, hogy a jelenlegi alaptörvény egyes passzusai érvénytelenek, a jelenlegi kinevezések jó része érvénytelen, tehát Polt Péteré is. Mindez a fideszes alaptörvény szerint is érvénytelen, amely az egypárti kizárólagos hatalomgyakorlást szolgálja. Vörös Imre volt alkotmánybíróra szoktam hivatkozni, szerinte azok az alkotmányrészletek, törvények, kinevezések, amelyeket azért vezetett be a Fidesz, hogy a kizárólagos hatalomra törését szolgálja, azok érvénytelenek.

– Ám az alaptörvényben az szerepel, hogy „senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására”. Ott az „erőszakos” szó.
– „Kizárólagos birtoklás”. Pont. A kizárólagos birtoklás nem lehet erőszakos, a birtoklás nem egy erőszakos valami. Minden ilyen módon gyakorolt hatalom érvénytelen. Megváltoztatni úgy egy választási rendszert, hogy az egypárti uralmat vezessen be, az nyilván érvénytelen. Kinevezni valakit úgy kilenc évre, hogy a tolvajokat ne lehessen elszámoltatni, hogy egy nem fideszes rádió továbbra se kapjon frekvenciát, ez mind a kizárólagos hatalomra törekvésnek a szándéka. Kinevezni egy médiatanácsot erre a célra kizárólag fideszesekből, ez a kizárólagos hatalomra törekvésnek az eszköze. Ez a fideszes alaptörvény szerint is érvénytelen. Ha a kizárólag fideszesekből álló alkotmánybíróság ezeknek már a megalkotásukkori érvénytelenségét nem is mondja ki, mi akkor is kimondjuk. Ki kell mondani, hogy ezek érvénytelenek voltak, nem kell még 50 százalék sem ehhez. Ezek érvénytelenek. Abban konszenzus van az ellenzéki összefogásban, hogy új alkotmány kell, abban még nincs, hogy azonnal el kell távolítani Polt Pétert meg a médiatanácsot.

– Polt Péter leváltáshoz is kétharmad kell.
– Ennek ellenére el kell távolítani.

– És akkor mi történik?
– A bűnözők börtönbe mennek.

– Besétál két kormányőr vagy TEK-es Polt Péterhez és kihajítják az ablakon, vagy miképp' kell ezt elképzelni?
– Érvényt kell adni a törvénynek hatósági úton is. Enélkül Orbán Viktor és a Fidesz visszatér. Ha nem tudjuk az elszámoltatást végrehajtani, ha nem tudjuk a szabad sajtót biztosítani, akkor már most hagyjuk abba, mert semmi értelme nincs. Ha egy bábkormányt tudnánk kinevezni, a tényleges hatalmat akkor is Orbán Viktor és a Fidesz fogja gyakorolni, mert az ő kezükben lesz a legfőbb ügyész, a médiatanács, az összes egyetem. Ha nincs elszámoltatás, akkor az egészet ne csináljuk.

– Ha az ellenzék nem ér el kétharmadot, de mégis az ellenzék alakít kormányt, viszont nem sikerülne ezeket a részeket érvényteleníteni, akkor mi történik?
– Fogalmam sincs, meglátjuk, de úgy nincs értelme.

– Azt mondja, úgy nem volna értelme. Akkor egy ilyen esetben nem is vállalná a kormány vezetését?
– Azért fogok küzdeni, hogy a korrupt politikusok elnyerjék méltó büntetésüket és börtönbe kerüljenek.

– Nem arra kellene inkább helyezni a hangsúlyt, hogy olyan ajánlattal éljenek, miszerint kétharmadra van szükségük a változáshoz?
– Igaza van, és mi kétharmados többségre is törekszünk, de az is egy csoda lesz, ha 50 százalékkal tudunk győzni, hiszen a Fidesz már most kiépítette a halálcsillagot a médián, a bíróságokon, a helyi választási bizottságokon keresztül. Ott van a szavazatvásárlás, az ukrán voksturizmus. A határon túl még a halottak is szavazhatnak, hiszen kilenc évenként egyszer kell regisztrálni. A nyugati magyarok szavazását megnehezítik. A szavazólapok fotózása, közmunkások fenyegetése, a lakcímbejelentés fiktívvé tétele. Lehetne sorolni. A szavazatszámláló biztosok intézményével, a nyomravezetői díj bevezetésével tudunk tenni valamit a fideszes túlsúllyal szemben. Akkor még nem beszéltünk arról az agymosásról, ami a kormánymédiában megy. Hazug, lejárató kampányokról, karaktergyilkosságokról szól. Orbán annyira fél, hogy a nemzeti jövetelem 8 százalékát osztotta ki választási költségvetésben.

– Tudják ellensúlyozni a hitelből való osztogatást mint kampányeszközt akár kommunikációval vagy más eszközzel?
– Az összefogástól ijedt meg Orbán Viktor annyira, hogy most hirtelen azt a pénzt, amit el is tudtak volna lopni, azt is szétosztja az embereknek. Ha nem lenne kihívó, akkor nem lenne osztogatás, még azt is megkockáztatom, hogy ha nem én lennék a kihívó akkor sem lenne ekkora osztogatás, akkor most migránsoznának meg a melegellenes kampány menne éppen. Ha egy balos ellenjelölt lenne, akkor a migránsáradattól és a melegektől kéne rettegni. Most, hogy egy jobbos ellenjelölt van, a rezsicsökkentést kell félteni, a Fidesz baloldali programját. A választási osztogatás annak a jele, hogy még fél évvel ezelőtt sem számított Orbán Viktor arra, hogy ekkora baj lesz, hiszen fél évvel ezelőtt fogadták el a költségvetést, amit most hirtelen módosítani kell egy hatalmas, ezermilliárdos megszorító csomaggal. Nagyobb a baj, nagyobb osztogatásra van szükség, mint tervezték.

– Tudják ezt az osztogatást bármilyen módon ellensúlyozni?
– Csak kommunikációval lehet, mert mi krumplit sem tudunk osztogatni. A fideszes szavazók is pontosan értik, hogy ezt a jóléti csomagot az ellenzék összefogásának köszönhetik. A Fidesz bajban van, ezért osztogat.

– Milyen stratégiát fognak követni a köztársasági elnök megválasztásakor?
– Nem kell sokat foglalkozni ezzel a kérdéssel, hiszen a Fidesz kétharmaddal a jelenlegi törvények értelmében megválaszthatja Novák Katalint köztársasági elnöknek.

– Fel kell mutatnia személyi alternatívát az ellenzéknek? Önnek van jelöltje?
– Nincs. Az ideális jelölt egy jobboldali ember lenne, aki a fideszesek lelkiismeretét is megborzolhatná.

– Minek tudja be, hogy a népszavazás céljaira a 200.000 aláírás nem gyűlt össze az ellenzék által saját magának szabott határidőre, január közepére?
– A fideszes nyilatkozatokból számomra is egyértelművé vált, hogy a hatalom úgysem fogja hagyni, hogy a Fudan és az álláskeresési járadék kérdése ott lehessen az országgyűlési választásokkor a szavazólapokon. Teljesen egyértelmű volt Orbán Viktor kormányinfója alapján, hogy akármikor is gyűjti össze az ellenzék az aláírásokat, a Kúria odáig húzza a kérdések jóváhagyását, míg ezzel megakadályozza azt, hogy ezek a kérdések a választás napjára a szavazólapokra kerüljenek. Innentől kezdve természetes, hogy az ellenzék nem minden erőforrását áldozza föl az aláírásgyűjtés érdekében.

– Tehát tudatos stratégia volt, hogy ha már fölösleges, akkor nem is kell sietni?
– Szerettük volna, ha ez akár év végével összejön, de az ünnepek idején, a két ünnep között nem küldtük ki az utcára az ellenzéki aktivistákat, ezt elismerem. Akkor már azt mondtuk, hogy legyen január közepe. Lehet kritizálni az ellenzéket, hogy télben, hóban, fagyban nincs annyi ember az utcán, mint az előválasztás hat hónapjában. A népszavazási kérdések tétje óriási, ez két nagyon jelentős kérdés, de azt is látom, hogy ez az aláírásgyűjtés minket átvezet a kormányváltáshoz. Most nem döntött úgy az ellenzék, hogy fűtött sátrakat állít fel az utolsó kistelepülésen is és heti kétszáz órát ott fogunk standolni.

– Az nem lehetett mögötte, hogy a pártok ezzel az ön miniszterelnök-jelölti álmait is faragni kívánták?
– Annak nincs köze az aláírásgyűjtéshez, mert az nem az én kezdeményezésem volt.

– Az nem önnek volna blamázs, ha nem, vagy nehezen gyűlik össze?
– Nem.

– Hanem? A pártoknak?
– Lehet, hogy engem támadnának érte, de ez nem az Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM), vagy a miniszterelnöki stábnak a kampánya, hanem egy hatpárti kampány. Mi a központi arculatot és a szervezést biztosítjuk hozzá, de itt alapvetően hatpárti kampány van. Voltak olyan pártaktivisták, akik hiányolták más párt aktivistáit egy-egy körzetben. Ám összességében azt látom, hogy minden párt gyűjti az aláírásokat. Érthető, hogy ha az egyik kint van a fagyban nyolc órát, akkor hiányolni fogja, hogy a másik párt aktivistája miért nincs kint. Ezek emberi dolgok, ettől még nem látom, hogy az ellenzéki egység megbomlott volna. Az ünnepek alatt hagytuk, hogy az aktivistáink a családjukkal tölthessék azt. Fontos, hogy ott vagyunk az utcákon, de hogy mikorra gyűlik össze az aláírás, nem egy kritikus tényező.

– Miért engedte el a hetedik frakció kérdését?
– Úgy láttam, hogy ez roppant megosztó a pártok számára, egészen késhegyig menő vitákat generált.

– Üvöltözésről szólt a fáma.
– Emelt hangú vitákról beszéltem, ilyen valóban volt.

– Az igaz, hogy Jakab Péterrel fajult „emelt hangig” a vita?
– Jakab Péterrel és Gyurcsány Ferenccel is beszélgettünk.

– Emelt hangon?
– Van, akivel emelt hangon.

– Kettejük közül egyikükkel emelt hangon?
– Igen. Ezzel együtt nekem ez nem olyan dolog, ami miatt elsüllyeszthetnénk a közös ellenzéki indulást.

– Gyurcsány Ferenc mondhatja meg, hogy Márki-Zay Péternek lehet-e pártja, frakciója? Ön mindig a romák, a civilek és a Fideszben csalódott konzervatívokra hivatkozott, amikor a hetedik frakció szükségességéről beszélt. Ezek a rétegek érezhetik magukat cserben hagyva. Az utóbb említett közeg támogatására a kormányváltáshoz égető szüksége volna az ellenzéknek.
– Ezt kellene a pártoknak is belátnia.

– Nem látták be, ön pedig engedett.
– Ők is engedtek nekem két kérdésben. Megértem a csalódottságukat, de azt gondolom, hogy a konzervatívokat be tudom állítani a csatasorba. Arról nem mondtam le, hogy a hetedik pólust felépítsem, hogy legyen egy nem korrupt jobbközép párt. A cigányság képviseletéből nem vagyok hajlandó engedni. 2050-re minden második magyar gyerek roma származású lesz, ezért roma felzárkóztató programot fogunk útjára indítani. Ha nem tudjuk biztosítani, hogy a hazai cigányság azonos esélyekkel induljon az életbe, akkor az egész országnak befellegzett.

– Ha nem is lesz hetedik frakció, az önhöz kötődő személyek sem kerülnek fel a közös listára?
– Nem. A pártok delegálnak jelölteket a listára. Egy kérésem van csupán, három roma kerüljön fel a biztos befutó helyekre. Azonban ők sem hozzám, hanem a pártokhoz kötődő, de köztiszteletben álló roma politikusok lesznek. MMM-es jelöltek azonban nem lesznek a listán.

– Mi lesz azokkal az MMM-es jelöltekkel, akik egyéniben indulnak, a hat párt közül valamelyiknek a színeiben?
– Az MMM ott lesz mellettük is. Más pártok is azt mondják, hogy az MMM-nek van a második vagy harmadik legerősebb aktivistahálózata. Elsősorban a billegő körzetekre fogunk összpontosítani mi is, de ha úgy látjuk, hogy valamely körzetben a párttámogatás hiányzik, azt kiemelten fogjuk segíteni.

– És az is eldőlt, hogy ön a Párbeszéd frakciójában fog ülni?
– Kényszerűségből így lesz.

– Amennyiben mégsem győz az ellenzék, és önből nem lesz miniszterelnök, akkor marad polgármester Hódmezővásárhelyen, vagy beül az Országgyűlésbe?
– Nincs előkészítve ilyen terv, mert győzelemre készülök. Most egy tervem van, hogy én leszek Magyarország következő kormányfője.

– Március 15-én a Fidesz békemenetet tart. Gondolom önök is készülnek valamilyen nagyszabású megmozdulással. El tudják kerülni az október 23-i fiaskó megismétlődését?
– Remélem, hogy igen.

– Mi kell ehhez?
– Az, hogy a pártok elkötelezettek legyenek a változás mellett.

– Október 23-án még nem voltak elkötelezettek?
– Október 23-a túl szorosan követett egy olyan előválasztást, melyen az ellenzékiek egy része nem érezte győztesnek magát, a pártoknak el kellett végezniük a gyászmunkát. Bár hosszú folyamat volt, de talán mostanra ezt már elvégeztük. Egy közös, 2018. áprilisihoz hasonló nagyszabású, százezres tüntetésre 2022. március 15-én is lesz esély.

– Belefér három hónappal a választás előtt, hogy a kommunikációs stábjának egyik vezetője Dubajban, meg Dominikán nyaraljon? Ez nem öngól?
– Ezt magánügyként kezelem. Gurzó Ákos egy jó anyagi helyzetben lévő szakember, aki végigharcolta mellettem az előválasztást. Mindaddig, amíg nem közpénzből, mint a fideszesek, hanem a saját forrásaiból pihen, addig ez magánügy.