Nagy bajt okoz a tavaszi fagy, idén is oda lehet a baracktermés java

Nagy bajt okoz a tavaszi fagy, idén is oda lehet a baracktermés java

Virágzó őszibarackfa-csemete 2021. húsvétján Pilisszántón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt hét végére a Kárpát-medence legtöbb pontján virágba borultak a barackfák, majd jött a hidegbetörés, ami egyelőre felbecsülhetetlen kárt okoz. Hasonló a helyzet a barack után általában néhány nappal virágzó cseresznyével, körtével, de a fagykár a szilva és almatermést is érinti.

Egyelőre lehetetlen megbecsülni, mekkora a kár, de amikor a hőmérséklet -3 és -6 fok közötti értékre zuhan, a veszteség már az 50 százalékot is meghaladhatja. Léteznek védekezési módok, egyes gazdák tűzrakással próbálják mérsékelni a hideget, de ezek a módszerek igen nehezen alkalmazhatók nagy területen, illetve az olyan kertekben, ahol a tulajdonos nincs állandóan jelen.

A nagy hideg az előrejelzések szerint már csak a hét végéig tart, de jövő hét közepén ismét front érkezik, s csökken a hőmérséklet, remélhetően már nem olyan mértékben, mint az elmúlt napokban. Igaz, a fagyosszentek ideje is még odébb van, vagyis az időjárás szeszélye okozhat további gondokat.

A fagykár jelentősen növelheti a gyümölcsök árát, jelentősebb importra szorulhatunk. A kajszitermés a rossz idő miatt tavaly is gyér maradt, így akár az előző évi ár háromszorosáért – akár kilónként ezer forintot is meghaladó áron – volt csak beszerezhető.

A gazdálkodóknak 15 napjuk van az április elseje utáni kárigények jelentésére, erről részletek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán olvashatók. A kárenyhítés nem mindenkire vonatkozik, csak azokra, akik termőföldet (szántót, szőlő- és gyümölcsültetvényt) művelnek és részesei a kárenyhítési rendszernek. További gondot okozhat, hogy mivel a szélsőséges időjárási körülmények miatt az előző években is jelentős termésveszteséget szenvedtek el a termelők, a korábbi értékesítési áron alapuló kártalanítási összeg alacsonyabb lehet, mint olyan időszakokban, amikor természeti csapások ritkábban fordulnak elő.

Nagy István agrárminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján az MTI szerint arról beszélt, hogy emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a koronavírus-járvány is sújtja a mezőgazdaságot. Hozzátette: a tárca ebben a helyzetben azt javasolja a gazdáknak, hogy az országos tűzgyújtási tilalom ellenére, tűz- és füstképzéssel védjék az éppen virágzásnak indult ültetvényeket, ugyanis a védekezés kivételt jelent a tilalom alól. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy egyelőre nem tudja megjósolni a fagykár miatti terméskiesés mértékét. Ugyanakkor közgazdasági törvény, hogy ha egy gyümölcsből kevesebb terem egy évben, az általában megdrágul – jegyezte meg Nagy István.