Nagy csata várható az ellenzéki előválasztáson, hogy ki induljon Kocsis Máté székéért

Nagy csata várható az ellenzéki előválasztáson, hogy ki induljon Kocsis Máté székéért

A budapesti ellenzéki előválasztás első napja az Örs Vezér terén 2019-ben (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A DK jelöltje vezet az ellenzéki jelöltek között Demeter Márta előtt a Budapest VIII. és IX. kerületét magában foglaló egyéni választókerületben a Závecz Reasearch és IDEA Intézet előválasztási elemzés-sorozatának első darabja szerint.

Megjegyzik, hogy a közölt adat az ellenzéki pártokra és az ellenzéki szavazók, illetve azok szűkebb csoportjaira vonatkoznak. A Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt megítélésére, illetve a kormányzópárt szavazótáborára. Az elemzések során a legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott: „Ha ebben a választókerületben, ahol Ön él, előválasztást tartanának, akkor Ön a következő jelöltek közül kire szavazna?”. A jelöltek felsorolásakor mindig szerepelt a jelölő párt neve is, tehát a kérdezettek, ha a várható jelöltet nem is ismerték az adott egyéni választókerületben, a jelölő párt orientálhatta őket.

Mint az elemzésben hangsúlyozták, Budapest VIII. és IX. kerülete egy olyan egyéni választókerület, amelynek 2010 óta folyamatosan kormánypárti képviselete van az Országgyűlésben. Az április közepén lezajlott telefonos közvélemény-kutatás alapján Budapest 6. egyéni választókerületében a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb az ellenzéken belül, 10 százalékkal, amit a Momentum követ 6 százalékkal. Ebben az OEVK-ban nincs másik ellenzéki párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot. A népesség egyharmada pártoktól távolságot tartó, azaz nem tudja vagy nem akarja megmondani melyik pártra szavazna, esetleg passzív, azaz nem menne el a választásra. Érdemes megjegyezni, hogy a választáson biztosan résztvevő pártot választók körében két párt, pártszövetség a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd is eléri az 5 százalékos támogatottságot.

Az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók 32 százaléka Manhalter Dánielre, a DK jelöltjére szavazna, 30 százalékuk viszont Demeter Mártát, a Jobbik és az LMP jelöltjét támogatná. A két jelölt közötti különbség bőven hibahatáron belüli. Csordás Anettre 18 százalék, míg Jámbor Andrásra az előválasztáson résztvevők 11 százaléka szavazna. Az aktív ellenzéki szavazók egytizede vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna.

Hozzátették: bár az országos politikában kevéssé ismert DK-s jelölt, Manhalter Dániel hajszálnyival vezet, de Demeter Márta országgyűlési képviselőnek komoly tartalékai lehetnek más ellenzéki pártok szavazóbázisában, sőt még az április közepén alacsonyabb mutatókkal rendelkező jelöltek sem teljesen esélytelenek. Ez tehát egy olyan egyéni választókerület, ahol az előválasztás valódi téttel rendelkező, többesélyes ellenzéki csatatér.

Az adatfelvételre 2021. április 19. és április 21. között került sor, 1754 fő részvételével, a bemutatott adatok sokkal inkább egy kiinduló, előzetes állapotnak tekinthetők, mint az előválasztás várható végeredményét jelző előrejelzésnek – írták.

A Závecz Research 2021. április és május folyamán több telefonos közvélemény-kutatást végzett/végez az előválasztáson potenciálisan induló vagy már bejelentett jelöltek támogatottságáról. Az IDEA Intézet ezekből a kutatásokból jelentés-sorozatot készít, amelynek jelen jelentés az első darabja. A kutatás lebonyolítását a Závecz Research önállóan szervezi, az IDEA Intézet csak az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végzi el azonos szerkezetben.