Nagy Erzsébet a köznevelési konzultációról: „Ez nem szakmai egyeztetés, hanem panasznap”

Nagy Erzsébet a köznevelési konzultációról: „Ez nem szakmai egyeztetés, hanem panasznap”

Megérkezett Pintér Sándor belügyminiszter a köznevelési konzultációra 2022. december 16-án. (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz intézményvezető pedagógus vesz részt a Belügyminisztérium meghívására azon az egyeztetésen, amelyet a minisztérium szervezett a közoktatás helyzetéről Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökeként lehetett jelen az egyébként nem sajtónyilvános egyeztetésen, a szünetben élőben jelentkezett be a közösségi médiában. Úgy látja: a meghívott pedagógusok megnyilvánulásaiból egyértelmű, hogy a többség szerint azonnali beavatkozásokra van szükség az oktatás rendbetétele érdekében. A szakszervezeti vezető szerint inkább emlékeztet panasznapra a rendezvény, mint szakmai egyeztetésre. Pintér Sándor belügyminiszter végig jelen van az egyeztetésen.

Tíz órakor kezdődött, és várhatóan 14 óra után ér véget a köznevelési konzultáció a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az oktatásügyért is felelős Belügyminisztérium által december 16-ára meghirdetett eseményen a minisztérium szerint mintegy négyszáz iskolaigazgató és tanár van jelen, és több tucat pedagógus fel is szólalhatott az oktatás problémáival kapcsolatban.

Újságírók nem mehettek be az épületbe, de a pedagógus szakszervezetek képviselői jelen vannak. 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke élőben jelentkezett be a szünetben a közösségi médiában. Elmondása szerint a rendezvény kezdetén Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar oktatás nemzetközi eredményeit méltatta, szerinte sok ország örülne, ha ilyen színvonalú oktatása lenne. 

Ezután három-három percet kaptak iskolaigazgatók, vagy azok a pedagógusok, akiknek az intézményvezető átadta a hozzászólás jogát. Szerinte a hozzászólók olyan dramaturgia szerint voltak összeválogatva, hogy pro és kontra álláspontokat fogalmazzanak meg, ugyanakkor elmondása szerint mindenki beszélt a sztrájkkövetelésekben is megjelenő problémákról: többek között hogy sürgős, gyors és látható béremelésre van szükség, óriási a pedagógushiány, nem jönnek a pályára a fiatalok, nagy a munkaterhelés, és így nem lehet normálisan, egyénre szabottan oktatni, hiányzik az intézményi autonómia. A NAT-ot is sokan bíráltak. Volt egy hozzászóló, aki új kiegyezést követelt: azt, hogy a felek normálisan tárgyaljanak a közoktatás rendbetételéről.

– Voltak különös, rágalmazó típusú hozzászólások, amelyekben arról volt szó, hogy a pedagógusok felhasználják egyet nem értésük kifejezésére a diákokat, „tolják őket maguk előtt” – mondta Nagy. Ezeket elmondása szerint hallható egyet nem értés kísérte. – Az is előjött, hogy a kisebb intézmények, akiket korábban az önkormányzat nem tudott finanszírozni, úgy érzékelik, hogy a tankerületi központi irányítás nekik pozitívumokat hozott, infrastrukturális fejlesztések történtek, amelyekre a korábbi fenntartó nem adott pénzt. Ez nyilván így is van, de ez nem támasztja alá, hogy a tankerületi rendszer megfelelő volna. Elhangzottak olyan hozzászólások is, hogy ez a rendszer semmilyen autonómiát nem biztosít, az igazgatók végrehajtó szerepben vannak – tette hozzá.

A közönségnek voltak olyan megnyilvánulásai, amelyekből egyértelmű, hogy a többség szerint azonnali beavatkozásokra van szükség, amelyek nem csak a béremelésekről szólnak. A PDSZ korábbi kilenc pontja elmondása szerint hiánytalanul megjelent a hozzászólásokban. 

Nagy Erzsébet úgy látta: ez nem nevezhető szakmai egyeztetési folyamatnak. – Megpróbálták valamelyest kiereszteni a gőzt a palackból, de nem látszik, hogy érdemi párbeszéd kezdődne. Egy össznépi panasznap volt, és a Belügyminisztérium ügyelt arra, hogy olyan hozzászólók is legyenek, amely a mostani rendszert támasztják alá. 

Az egyeztetés 12:50-kor folytatódott, a tervek szerint Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Pintér Sándor belügyminiszter fog beszélni, aki végig jelen van az egyeztetésen, és akinek az arcán Nagy Erzsébet többször vélt felfedezni meglepődést. Az a benyomása, hogy sok mindenről tájékoztatnia kellene még az ágazat szereplőinek a minisztert.

Az esemény nem sajtónyilvános, az egyeztetés programja Nagy Erzsébet elmondása szerint a szakszervezet számára is a helyszínen derült ki. Azt sem lehetett előzetesen tudni, hogy Pintér Sándor jelen lesz az eseményen.