Nagy Márton szerint az árstoppot abba kell hagyni

Nagy Márton szerint az árstoppot abba kell hagyni

Nagy Márton gazdaságfejlesztési-miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett előadáson beszélt a kormány gazdaságpolitikai elképzeléseiről, számol be a Portfolio. Előadásának lényege az volt, hogy recesszió következik a világban, nőni fog az infláció, de Magyarországon nem lesz olyan rossz, mint máshol.

A miniszter szerint a globális inflációt az energia- és élelmiszerárak elszabadulása okozza, ami sok országban megélhetési válságot fog kiváltani. Állítólag ez Magyarországra nem vagy kevésbé lesz igaz, mert a magyar gazdaságban fennmaradhat a növekedési többlet.

Míg más országok a miniszter értelmezésében kezelik az infláció hatását, a magyar kormány fékezi azt. Felhozta, hogy külföldön a lakosságnak adott segélyekkel növelik a keresletet, ami tovább tüzeli az inflációt, szemben a magyar kormánnyal. Azt elfelejtette megemlíteni, hogy a választás előtt a magyar kormány is számolatlanul öntötte a pénzt a lakosságnak, vagyis ebben az értelmezésben a magyar kormány is az inflációt erősítette.

Azt a miniszter sem tagadta, hogy Magyarországon is érződni fognak a globális recessziós folyamatok hatásai, de „kiigazító” lépésekkel, illetve az úgynevezett extraprofitadóval kezelni lehet a költségvetés egyensúlyát. Viszont az uniós források fontosságát is hangsúlyozta, így állítása szerint a kormány törekszik az unióval való megegyezésre, hogy a támogatási források megnyílhassanak az ország számára.

Nagy Márton elmondta, hogy az árstop nem jó, „ebből ki kell jönni”. A mostani állapot szerint október 1-ig tart az árstop, viszont a rezsicsökkentés utána is megmarad.

Címkék: árstop, Nagy Márton