„Nagy Testvér” lesi az önkormányzatokat

„Nagy Testvér” lesi az önkormányzatokat

A gödöllői Szabadság tér (Fotó: Wiipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár helyenként ott is döcög, ahol már működik, januártól valamennyi önkormányzat egységes informatikai rendszert (Application Service Provider, ASP) használ az országban. Utolsó körben több mint 150 hivatal – főként vidéki nagyvárosok és a fővárosi kerületek – csatlakoznak hozzá. Mivel ezen a központi informatikai rendszeren fut többek között az önkormányzatok adó-, ingatlanvagyon- és iratkezelő rendszere és a gazdálkodása is, az állami szervek az ASP-n keresztül „Nagy Testvérként” látnak bele a helyhatóságok működésébe, amit egyúttal monitoroznak is.

Azt is tudják, mikor megy szabadságra a takarító

A központosított rendszert emiatt kifogásolják leginkább a polgármesterek, többek között Wittinghoff Tamás budaörsi és Gémesi György gödöllői városvezető is, mindketten az önkormányzati autonómián esett újabb csorbának tartják. Gémesi György lapunknak azt mondta, nem az ellenőrzés a probléma, hanem hogy mindenre rá akarnak látni. Azaz azt is tudni fogják – jegyezte meg –, mikor megy szabadságra a takarítónő. Wittinghoff Tamás pedig arról is tájékoztatott, a budaörsi önkormányzatnál már jó ideje korszerű informatikai rendszert használnak, így esetükben – akárcsak másik 35 önkormányzatnak – lehetővé tették, hogy egy úgynevezett interface-en át csatlakozzanak az ASP-hez.

Gémesi György: Ki akartak csinálni, de rágósabb falat vagyok | Magyar Hang

A már felvett hitelek miatt van még egy nagyon komoly időzített bomba a hulladékgazdálkodási rendszerben – mondja Gödöllő polgármestere. A teljes interjú.

A rendszer – európai uniós pénz felhasználásával – 2012-ben közel 50 önkormányzat közreműködésével indult, majd fokozatosan fejlesztették. A nagy ugrást 2017 jelentette, amikor 1678 kistelepülés helyhatósága kapcsolódott hozzá. Több érintett jegyzővel is beszéltünk, az ő tapasztalataik inkább pozitívak. Akadtak ugyan panaszok, leállások, de mint egyikük megfogalmazta, „a rendszer gyermekbetegségei folyamatosan gyógyulnak”. A centralizációt ugyan maguk is érzékelik, és azt is, hogy a dolgozóknak a korábbitól több időt vesz igénybe egy-egy irat kezelése (például be kell szkennelni), de előnye is akad: a jegyzők is látják, hol tart egy-egy irat a hivatalon belül.

Közös könyvelés?

Az újonnan csatlakozó hivatalok köztisztviselői ezekben a hetekben is (ingyenes) képzésekre járnak, a régi felhasználók pedig elektronikus tananyagot kapnak. A rendszer kiépítésének költsége ugyan nem része az önkormányzati normatívának, csupán pályázati forrást fordíthattak egyes eszközökre. Gödöllő például pályázaton ugyan elnyert 9 millió forintot, de a rendszer beszerzése így is több tízmilliós kiadást jelentett az önkormányzatnak.

Trükkösen emelte harminc százalékkal az államtitkárok fizetését a kormány | Magyar Hang

A 2016-os törvény szerint a polgármesterek bérét is emelni kellett volna velük együtt, ezért választották a furmányos jogászkodást, hogy a településvezetők kimaradjanak.

A Magyar Közlöny egyik novemberi száma azonban a lehetséges irányt is kijelölte: januártól az államkincstár könyvel több önkormányzatnak az ASP-n keresztül. Később Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke egy egri konferencián – a Heves Megyei Hírlap tudósítása szerint – ezt próbaszolgáltatásnak nevezve azt is bejelentette: négy megye 50 önkormányzatától veszik át a könyvvezetést. A lépést azzal indokolta, hogy sok helyhatóságnál hiányzik ehhez a szükséges munkaerő és szakképzettség. Emiatt felerősödtek azok a félelmek, amelyek szerint a kis önkormányzatok megszüntetése ismét napirendre kerülhet.

Az állami normatíva csak átfolyik az önkormányzatokon

Üveges Gábor, az ötszáz lelkes Borsod megyei Hernádszentandrás polgármestere szerint azonban a 2018-as parlamenti választás eredménye alapján a kormánypártnak komoly bázist jelentenek a vidéki községek, ezért a kistelepülési önkormányzatiság látványos megszüntetésére nem számít, a feladatok további szűkítése viszont nem volna meglepetés. Mint mondta, az igazgatási feladatok szintjén némi átrendezés még észszerű is lehet, a gazdálkodásban viszont most sincs mozgástér. Mert – fogalmazott – az állami normatíva 90-95 százaléka csak átfolyik az önkormányzatokon (a bevétel meghatározott feladatra érkezik), sok településen a helyi adóbevétel minimális.

A polgármester szerint ezért is látnak egyre kevesebben fantáziát a településvezetésben, még akkor is, ha volna ötletük, miként lehetne víziót adni egy-egy apró falunak. Ráadásul – tette hozzá – a pályázatok esetében a szakértelmet sokszorosan megelőzi a hatalomhoz való lojalitás, ez pedig a szakembereket is távol tartja az önkormányzatoktól. Szerinte a kormánynak elő kellene állna elképzeléseivel, milyen jövőt szán az önkormányzatoknak, főként, hogy 2019-ben helyhatósági választásokat is rendeznek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 31. számában jelent meg, 2018. december 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 31. számban? Itt megtudhatja!