Nagykanizsa nem adja át az államnak a víziközműcégét

Nagykanizsa nem adja át az államnak a víziközműcégét

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) fánkot kóstol a XII. Országos Farsangi Fánkfesztiválon, 2020 februárjában (Forrás: Balogh László Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagykanizsa nem adja állami tulajdonba a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt.-t, az emelkedő energiaköltségek miatt pedig intézményi takarékossági terveket fogadott el a város közgyűlése a keddi, soron kívüli ülésen – írja az MTI.

A Zala megyei város közgyűlésében egyfős többséggel rendelkező Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciója nem támogatta azt a polgármesteri előterjesztést, amely lehetővé tette volna, hogy az állam tulajdonhoz jusson a több mint száz településen szolgáltató víziközműcégben.

Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) és a kormánypárti frakció érvelése szerint most is veszteségesen működik a társaság, amelynek az emelkedő energiaárak miatt a jövőben még nagyobb lehet a hiánya. Az ÉVE képviselői ugyanakkor azt mondták – és ezt végül az önkormányzati határozatban is megfogalmazták –, hogy a kormány felelőtlen döntései miatt szenvedett el hárommilliárd forintos veszteséget a nagykanizsai vízmű.

Hosszas vita alakult ki az emelkedő energiaárak miatti takarékossági javaslatokról is. Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy 622 millió forintos hiányt kellene valamiképpen pótolni.

A polgármester előterjesztése egyebek mellett a városi televízió és újság, továbbá a városfejlesztő önkormányzati cég megszüntetését, valamint az önkormányzati társaságoknak szánt támogatások visszafogását és cégek összevonását tartalmazta, ezeket azonban az ÉVE frakciójának többségi szavazatával elvetették.

Elfogadták ugyanakkor, hogy szüneteltetik a kulturális intézményi szerepet betöltő Medgyaszay Ház működését, csökkentik az intézmények és a városháza energia- és egyéb költségeit, és a jövő évre halasztják a Volánbusznak veszteségfinanszírozás miatt járó több mint 180 millió forint kifizetését.

Az ÉVE frakciójának javaslataként végül a többség azt is megszavazta, hogy csökkentik a városháza álláshelyeinek számát 120-ról 114-re, valamint megszüntetik a polgármesteri kabinetet, a feladatait más szervezeti egységek vennék át. A kormányoldali képviselők törvénysértőnek tartották ezt az előterjesztést, a polgármester pedig a szavazás után vétót emelt a döntés ellen.

Ahogy arról többször is írtunk, a kormány az utóbbi időben az ellátásbiztonságra hivatkozva egyre intenzívebben próbálja rávenni arra az önkormányzatokat, hogy adják át az államnak a tulajdonukban lévő, veszteséges víziközmű-szolgáltatókat.  

Mint Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke egy augusztus 4-i megbeszélés után közölte, arról van szó, hogy a kormányzat világossá tette: az állam nem fogja támogatni azokat az önkormányzati víziközmű-szolgáltató cégeket, amelyek a rezsicsökkentés miatti bevételkiesés következtében tetemes veszteségeket halmoztak fel – ezért nem marad más választás, mint átadni ezek közül a veszteségeseket az államnak. Több település már lemondott a szolgáltatójáról, ellenben mások kivárnak. Schmidt Jenő akkoriban azt is elmondta, a vízszolgáltatás privatizációjától tart, illetve nem tudja, hogy milyen hosszú távú szándék vezeti a kormányt.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.