Nagykoalícióban döntöttek a csőd szélére vitt cég ügyében Erzsébetvárosban

Nagykoalícióban döntöttek a csőd szélére vitt cég ügyében Erzsébetvárosban

Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagykoalíciót hozott össze a botrányos működéséről elhíresült önkormányzati cég, az Evikint Kft. a főváros VII. kerületében. Történt ugyanis, hogy a Niedermüller Péter DK-s polgármestert támogató szövetség képviselőinek többsége és a fideszes ellenzék vita nélkül, kéz a kézben szavazta meg a korábbi könyvvizsgáló újabb megbízását.

Ez azért figyelemre méltó, mert az előző ciklusban több korábbi ellenzéki képviselő a könyvvizsgáló és az átláthatatlan működés miatt is bírálta a kormánypárti Vattamány Zsolt korábbi polgármestert. Ekkor a lapunk által feltárt ügyeket is a fejére olvasták. Nevezetesen, hogy a VII. kerület és a 2019 őszére a csőd szélére jutott Evikint Kft. több szálon fonódik össze a fideszes önkormányzatok és állami hivatalok megrendelésein hízó hajdúböszörményi Tömb 2002 Kft.-vel és az Épít-Takarít Bt.-vel.

Az Evikint a korábbi fideszes kerületvezetés által 2012-ben alapított, gondnoki és takarítási feladatok ellátására létrehozott önkormányzati társaság. Az ügyvezetői székbe akkor a 19 éves hajdúböszörményi Nyíri Dórát ültették. Furcsa módon a VII. kerületi cég könyvelését is egy hajdúböszörményi cég – a Stella Kft. – végzi, és a könyvvizsgálója – Rácz és Domján Kft. – is ugyanaz, mint az említett Tömbnek. A kft. újabb egyéves megbízásáról októberi ülésén szavazott az erzsébetvárosi testület. Érdekes azonban, hogy korábban mástól is kértek a könyvvizsgálásra árajánlatot, ezúttal nem így tettek. A javaslatot a kerületvezetést támogató képviselők többsége mellett a fideszesek is megszavazták, csak a Momentum 3 képviselője voksolt nemmel.

A történtek miatt írásban fordultunk Niedermüller Péter polgármesterhez, hogy megkérdezzük: nem tartja-e a korábbi kritikák és az időközben kiderült szabálytalanságok miatt – a csődközeli helyzet és feljelentés fényében – visszásnak a döntést. A hivatal azt válaszolta: a cég 2020-as gazdasági eseményei teljes mértékben a korábbi kerületvezetéshez kötődnek, ezért a jogi és más felelősség is ekként vetődik fel.

A gazdaságilag összeomló Evikint sorsában a tavaly őszi önkormányzati választás hozott fordulatot. A hatalomváltás után azonnal eltávolították a hajdúböszörményi ügyvezetőt a cégtől. Noha az önkormányzati választás előtt is sorakoztak a kifizetetlen számlák – a NAV végrehajtást is elrendelt –, a választás után hirtelen több hitelezőnek sürgős lett a pénz behajtása. Hogy-hogy nem, épp az említett Tömb Kft. és az ugyanabba a tulajdonosi körbe tartozó Épít-Takarít Bt. is kérte a számlái kifizetését – utóbbi miatt felszámolási eljárás is fenyegette az Evikintet. Ez azért is érdekes, mert az önkormányzat a takarítói-gondnoki feladatokra évről évre szolgáltatási szerződést kötött a társasággal. Emellett különböző beruházásokra külön is szerződtek.

A halmozódó számlák miatt azonban már 2019 decemberében 75 millió forintos gyorssegélyre volt szüksége az Evikintnek. A Credo Trade Kft.-nek előbb 11 millió, majd újabb 49 millió forint lejárt tartozást egyenlítettek ki. Ez egy olyan debreceni társaság, amely többször tűnt fel a Tömb körül. A Tömbnek 68 milliót, az Épít-Takarítnak pedig 16 milliós tartozást kellett kifizetni. Ezeket tagi kölcsönből rendezték. Az önkormányzat érdeklődésünkre azt írta, hogy a cég azóta sem tudta visszafizetni a pénzt.

A székéből felállított ügyvezető – aki időközben egy divatipari üzletet nyitott – térdre rogyott vállalkozást hagyott hátra: az Evikint a beszámolója szerint a 2019-es évet 250 milliós veszteséggel zárta; eszközállománya megfeleződött, 383 milliós kötelezettség terheli, a tőkéje is 238 milliós mínuszba csúszott.

Az Evikint átvilágítása során derült ki, hogy a volt cégvezető önkormányzati felhatalmazás nélkül rendelte meg különböző feladatok elvégzését alvállalkozóktól, a konkrét munkákra kapott pénzt pedig más megrendelésekre költötte. Az átvilágítás után az új ügyvezetés hűtlen kezelés és csalás miatt tett feljelentést. A nyomozást elrendelték, ám júliusban bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást – közölte érdeklődésünkre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Az önkormányzat azt mondja, panaszt tettek a nyomozás lezárása miatt. A fejlemények tükrében hiába.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/46. számában jelent meg november 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/46. számban? Itt megnézheti!