„Nagyobb részvételre számítottunk”: a pedagógusok háromnegye vett részt a tömeges tesztelésen

„Nagyobb részvételre számítottunk”: a pedagógusok háromnegye vett részt a tömeges tesztelésen

Bölcsődei dolgozók koronavírus-tesztelése Szegeden (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógusok és az oktatás-nevelési intézmények más dolgozóinak hozzávetőleg háromnegyede vállalta, hogy az elmúlt hét során részt vesz az országos tesztelés első körében. A pedagógus-tesztelés eredményéről az Operatív Törzs tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség államtitkára számolt be. A múlt héten gyorstesztelő csapatok járták a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat. A szociális és egészségügyi intézményekben is tömegesen tesztelték a dolgozókat, de ezek az intézmények maguk bonyolították le a tesztelést. 181 ezer 506 teszt készült az elmúlt héten, a legmagasabb fertőzöttségi arányt a szociális dolgozók körében tapasztalták, a legmagasabb részvételt (79 százalék) pedig a bölcsődei dolgozóknál. Az államtitkár szerint magasabb részvételre számítottak. Következő lépésként az államigazgatásban dolgozó ügyfélszolgálati munkatársakat tesztelik.

Őszintén megmondjuk, hogy nagyobb részvételre számított az operatív törzs  – mondta el a törzs kedd délelőtti online tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség államtitkára.

Összesen 181 ezer 506-an teszteltették magukat az elmúlt héten önkéntesen, ebben már benne vannak a szociális és egészségügyi intézmények, akik a kormányhivtalok közreműködése nélkül, saját maguk által meghatározott ütemezésben végezték el a tesztelést. Összesen 2,44 százaléka lett pozitív a gyorstesztelésen megjelenteknek, ami 4436 főt jelent. Ez a teljes érintett létszám 1,64 százaléka, ami az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban végzett nagy, csoportos tesztelések eredményéhez hasonló.

A bölcsődei dolgozóknál volt a legmagasabb a részvételi arány, 79 százalék. A 11 113 tesztből 195 lett pozitív, ez 1,8 százalékos fertőzöttséget jelent.

Az óvodai dolgozók 74 százaléka, 34 964 fő vállalta a tesztelést, és 811 pozitív esetet találtak, ami 2,3 százalékos arány. Ugyanez az arány az általános iskolai dolgozók körében is, itt 95 102 dolgozóból 2170 tesztje lett pozitív. Ezeknek a dolgozóknak a 73 százaléka teszteltette magát.

A szakképző intézményekben csak a gyakorlati héten résztvevő oktatókat tesztelték, 64 százlékuk élt a lehetőséggel, a teszteltek 2,6 százaléka, 5653-ból 146 személy mintája lett pozitív.

A szociális intézményekben tesztelt 24 452 fő közül 911-en bizonyultak pozitívnak, ez az arány lényegesen magasabb, 3,73 százalék mint a pedagógusok esetében.

A most tesztelt 10 222 egészségügyi dolgozó 1,96 százaléka volt pozitív, ez György István elmondása szerint megfelel az egészségügyi dolgozók körében korábban tapasztalható aránynak.

Akik pozitívnak bizonyultak, jelenteniük kellett a háziorvosnak, el kellett hagyniuk az intézményt, és csak három nap tünetmentesség után térhetnek vissza a munkába, vagy PCR-teszt után, ha azt orvos elrendeli.

György István felhívta a figyelmet: már elkezdődött a második köre a gyorstesztelésnek, és arra biztatta az érintetteket, éljenek a lehetőséggel; a tesztelést azok is kérhetik, akik az első körben teszteltették magukat.  – Természetesen önkéntes a tesztelés, és senkit semmilyen hátrány nem érhet, amiért nem estek át a mintavételen – mondta az államtitkár.

A következő körben az államigazgatásban dolgozó ügyfélszolgálati munkatársakat tesztelik, ebben kirendelés alapján vesznek részt az egyetemisták. – Kijelölésük a velük való egyeztetés alapján, a lehető leghumánusabban történt, szállásukról és étkezésükről gondoskodtak, védőfelszerelést kaptak és kollektív egészségügyi felelősségbiztosítást és más kiegészítő biztosításokat kötöttek rájuk a tesztelés idejére, és az egyetemi tanulmányok területén sem érheti őket emiatt hátrány – szögezte le az államtitkár.

György István elmondása szerint a legtöbb helyről pozitív visszajelzéseket kaptak a célzott, csoportos tesztelés lebonyolításával kapcsolatban.