Nagyon megdrágultak a nyaralók

Nagyon megdrágultak a nyaralók

Nyaralók Tihanyban (Fotó: Leonhard Niederwimmer/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év alatt húsz-hatvan százalékot is drágulhattak a nyaralók – derült ki az Ingatlan.com negyvenezer hirdetés alapján készített elemzéséből. Mindez szemben áll a használt lakóingatlanok országos piacával, ott leginkább az adásvételek számában látszik élénkülés.

Az ingatlanpiaci árrobbanás a 2010-es évek végén a nyaralóövezeteket is érintette, az érdeklődés 2016 óta 150 százalékkal nőtt. Akkor 32 ezren kerestek hasonló ingatlanokat január és május között, idén már több mint 77 ezren. A Tisza-tó partján lévő poroszlói ingatlanok iránti érdeklődés pedig közel tízszeresére emelkedett – közölte az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László. Több balatoni településen, így Balatonszőlősön, Balatonakalin és Ábrahámhegyen pedig öt-hatszoros keresletnövekedés volt megfigyelhető.

A nyaralópiacon azért sem volt tapasztalható megtorpanás, mert a korlátozások miatt sokan kerttel rendelkező, vízparti vagy egyéb vidéki településekre helyezték át székhelyüket.

A Velencei-tónál Gárdonyban június elején az átlagos négyzetméterár 655 ezer forint volt, ami éves szinten húsz százalékos emelkedésnek számít. Velencén eközben 17 százalékkal, 618 ezer forintra emelkedtek, miközben az eladó ingatlanok száma stagnált. A Balaton északi és déli partján is már hétszázezer forint felett vannak az átlagos négyzetméterárak. Ez Veszprém megyében 35 százalékos növekedést jelent éves szinten. A kínálat eközben negyven százalékkal csökkent.

A legkeresettebb nyaralótérségek között van a Dunakanyar környéke is, így Zebegény, Nagymaros vagy Visegrád. Idén már 457-542 ezer forint között volt az átlagos négyzetméterár, ez 44-59 százalékos drágulásnak számít. Kisorosziban nyolcvan, Tahitótfaluban pedig 43 százalékkal emelkedtek az árak.