Nagyon megugrott az öngyilkosságok száma 2020-ban Magyarországon

Nagyon megugrott az öngyilkosságok száma 2020-ban Magyarországon

Fotó: Unsplash/Nik Suliahin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

13 százalékkal több férfi vetett véget az életének 2020-ban Magyarországon, mint az előző évben, és egy százalékkal több nő. Korábban sosem növekedett ennyivel az öngyilkosságok száma, sőt, évek óta csökkenés volt tapasztalható – írja a 444.hu.

Nagyot ugrott az öngyilkosságok száma 2020-ban: 1706-an vetettek véget az életüknek, míg 2019-ben 1550-en. Ez 10 százalékos növekedés, a rendszerváltás óta egyszer sem volt példa hasonlóra. Legfeljebb 2-3 százalékos emelkedések fordultak elő, például a 90-es és a kétezres évek második felében, de hosszú távon egyre csak javult a helyzet – hívta fel a figyelmet a 444.hu. A szomorú növekmény nagy részét az életüknek véget vető férfiak teszik ki, ők 13 százalékkal voltak többen, mint előző évben, míg az öngyilkosságot elkövető nők egy százalékkal.

A portál részletes cikkben elemzi a lehetséges okokat. Szekeres Györgynek, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnökének egyelőre csak hipotézisei vannak, mi állhat a háttérben. Elképzelhetőnek tartja, hogy azokban a családokban, ahol a hagyományos nemi szerepeket követik, a válság miatt munkájukat vesztett, családfenntartó férfiak nehezebben viselték a megélhetési gondokat. Ugyanakkor a 444.hu azt is kiemelte: az öngyilkosságot elkövetők életkori megoszlása egyelőre nem ismert. 

A járvány miatt a világon mindenhol muszáj volt visszavágni a normális egészségügyi ellátást, hogy ápolni tudják a covidosokat. Magyarországon a pszichiátria különösen megszenvedte ezt, sok kórházban innen vonták el legkorábban és ide adták vissza legkésőbb az ágyakat – említ egy másik lehetséges okot a 444.hu cikke.

Részletes adatok híján egyelőre nem tudjuk, hogy Magyarországon a nemzetközi trendekkel szemben már tavasszal megugrott-e az öngyilkosságok száma, vagy csak az év második felében.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!