Nagyot nőtt a természetes fogyás áprilisban

Nagyot nőtt a természetes fogyás áprilisban

Temetés (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Százhuszonöt százalékkal nőtt a természetes fogyás áprilisban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint. A hivatal az MTI-vel közölte, hogy áprilisban 6966 gyermek született és 14 714-en haltak meg.

Tavaly áprilishoz viszonyítva az élveszületések száma 1,3 százalékkal csökkent, a halálozások száma pedig 40 százalékkal nőtt, a tavalyi azonos időszakban mért 3440-nel szemben a természetes fogyás így 7748 fő volt. A természetes fogyás mértéke az év első négy hónapjában is nőtt, a tavalyi 15 858-cal szemben 28 345 volt, ez 79 százalékos emelkedést jelent.

Idén január és április között 29 273 gyerek született, ami 0,1 százalékkal, 24 újszülöttel kevesebb, mint 2020 azonos időszakában. Az adatok viszont szerencsére javuló tendenciát mutatnak: januárban 9,3, áprilisban 1,3 százalékkal volt kevesebb, februárban viszont 1,4, míg márciusban 10 százalékkal több.

Januárban 17, februárban 6,1, márciusban 47, áprilisban pedig 40 százalékkal többen hunytak el, mint a tavalyi év azonos hónapjaiban.

Az év első hónapjaiban 17 047 pár kötött házasságot, ami 5,3 százalékkal, 860-nal több, mint az előző év azonos időszakában. Áprilisban 5046 pár házasodott, ez 29 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisi mértéket.

Idén január-áprilisban ezer élveszületésre 3,2 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,7 ezrelékpontos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.