Előzetesben egy NAV-os felső vezető

Előzetesben egy NAV-os felső vezető

Letartóztatás Felvételünk illusztráció! (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatali vesztegetéssel gyanúsították meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik felső vezetőjét márciusban, aki azóta előzetesben ül – értesült lapunk.

Cz. tavaly február végén mint a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója az Építőipar 2020 konferencián tartott előadást a jogkövető adózásról az elegáns fővárosi New York Palace Hotelben. A szakfőigazgató egyebek mellett színes hivatali történetekkel is szórakoztatta közönségét a Portfólió tudósítása szerint. Elmesélte például, hogyan próbálják rábírni az adóelkerülőket a járulékfizetésre. Tudniillik, az adóhivatal a külföldi cégnyilvántartásokra is rálát, ha egy magyar vállalkozónak külföldi bankszámlája van. Cz. elmondta: előfordult, hogy maga telefonált rá egy vállalkozóra annak kajmán-szigeteki bankszámlája miatt, amelyen 1,7 milliárd forint parkolt. Majd tudtára adta, hogy önellenőrzéssel befizetheti az adót, és így nem kell a 200 százalékos büntetést kifizetnie. „Ezt hívjuk mi motivációs telefonbeszélgetésnek” – avatta be a módszereibe az érdeklődőket Cz. a tudósítás alapján.

A szóban forgó építőipari konferencia idején már folyt az az eljárás, amelynek aztán az adóhivatali felső vezető napok múltán a gyanúsítottja lett. Hamar kattant a kezén a bilincs, majd a zárkaajtó is. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ugyanis Cz. letartóztatását is megerősítve azt írta: Cz.-t vezető beosztású személy által, az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Terheltje az eljárásnak a vesztegető vállalkozó is.

Cz. hosszú évek óta különböző beosztásokban dolgozott az adóhivatal rendszerében, karrierje felívelő pályát futott. Évekig vezetője volt a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának. Rendszeresen szerepelt a hírekben, ismerői szerint volt érzéke is hozzá, építette magát. Egy-egy nagy adóhivatali felderítés, rajtaütés után ő számolt be a hatóság akcióiról. 2015-ben Vida Ildikó NAV-elnök távozása után bedobták az ő nevét is utódjelöltként. A befutó végül nem ő lett, hanem Tállai András fideszes országgyűlési képviselő, aki pénzügyminisztériumi államtitkárként vette át a NAV felügyeletét. Később Cz. is feljebb lépett: Debrecenből kitűnve a hivatal egyik felső vezetőjeként mint ellenőrzési szakfőigazgató dolgozott.

Bukása körülményeiről pletykák sora terjed a városban. A NAV azt közölte, hogy a megalapozott gyanú szerint egy vele bizalmas viszonyban álló vállalkozó szívességet kért Cz.-től. Azt, hogy vezető beosztását latba vetve intézkedjen a céggel szemben folyamatban lévő adóügyi eljárás lezárásában. Cz. – az ügyészség gyanúja szerint – ezért csupán egy nagy értékű mobiltelefont kapott a vállalkozótól. A gyanúsítottak begyűjtése kiterjedt akcióban történt: az érintettek lakó-, illetve tartózkodási helyén, munkahelyi irodáiban és gépjárműveiben tartott kutatások és lefoglalások során számos tárgyi bizonyítási eszköz került elő – közölte az ügyészség. Ő és a vállalkozó is tagadott a kihallgatásukon.

Az egykori vezető NAV-os és a vállalkozó előzetes letartóztatásba is került. Mint a Fővárosi Törvényszék érdeklődésünkre közölte, az előzetest a gyanúsítottak büntetőeljárásban való jelenlétének garantálása, a szökés, a bizonyítás megnehezítésének, továbbá a hivatalos személy esetében a bűnismétlés veszélyére tekintettel kérte a nyomozóhatóság. Időközben a letartóztatásukat szeptember 19-éig meghosszabbították – erősítette meg mindkét hatóság.

Az ügyben kerestük az érintett NAV-ot is. A történteket nem kommentálták. Így nem válaszoltak arra a felvetésünkre sem, hogy indítottak-e belső vizsgálatot az ügy miatt, illetve hogy voltak-e más hivatali érintettjei a történteknek. A NAV egymondatos válaszában azt közölte, hogy a KNYF-től kérjünk tájékoztatást.

A főügyészség egyebek mellett azt is írta az eljárásról, hogy a NAV felső vezetőjének cselekménye egyike a legsúlyosabb korrupciós bűncselekményeknek, a terhére róható minősített vesztegetés ötévtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A nyomozás határideje 2023 márciusa.

Más adta az információt
A NAV egy másik megbukott vezetőjével szemben éppen a héten emeltek vádat. Az egykori bűnügyiosztály-vezető egy könyvelőcég tulajdonosával és harmadik társával pénzért cserébe azt ajánlotta a vállalkozóknak, hogy a NAV-nál indult és őket érintő eljárásokról beszámolnak, és azokba számukra kedvezően belenyúlnak. Az ügyészség vezető beosztású személy által, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat hét gyanúsított ellen. A nyomozás során többen beismerő vallomást tettek, ötükre letöltendő börtönbüntetést kértek.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/37. számában jelent meg, szeptember 10-én.