Navracsics Tibor: Az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől

Navracsics Tibor: Az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem én távolodtam el a Fidesz hatalmi centrámától, hanem a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra – mondta a Népszavának adott interjújában Navracsics Tibor korábbi uniós biztos.

„A Fideszben sokáig arra kellett ügyelni, hogy a jobboldalon lévők ne forduljanak a párt ellen. Most már inkább az a veszély, hogy a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől. Jeleznie kéne a párt immunrendszerének – s ez jelölhetné ki a határt is – , hogy középen szavazókat veszít, ezért gesztusokat kell tenni. Ezek a gesztusok most hiányoznak” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Kérdésre válaszolva azt mondta, reméli, hogy van immunrendszere a Fidesznek, országgyűlési és önkormányzati képviselőkkel, polgármesterekkel beszélve látja, hogy ők is érzik ezt a problémát, és azt is, hogy tenni kellene valamit.

Rendszeresen beszél a politikáról Orbán Viktorral, legutóbb egy hete. „Ezért is furcsa mindig azt olvasnom, hogy köztünk rossz lenne a viszony” – fogalmazott.

Azt ugyan nem szokta mondani, hogy „Viktor ezt azért mégsem kéne”. De jelezni szokta a véleménykülönbséget. „És ezt sokszor meg is tudjuk beszélni. Miközben napi pártpolitikai dolgokról nem ugyanazt gondoljuk, mindketten ugyanolyan Magyarországot szeretnénk.”

És hogy milyen ez az ország? Egy társadalmilag összetartó, öngondoskodásra képes, versenyképes országot.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy „vannak olyan ügyek Magyarországon, amikben jó lenne a társadalmi konszenzus. A társadalmi paranoiák éppen abból adódnak, hogy azt hangsúlyozzuk állandóan, mi az ami elválaszt minket, nem azt, ami összeköt.”

És hogy Orbánon kívül kinek jelzi, ha kifogásai vannak? Gulyás Gergelynek, esetleg Semjén Zsoltnak? Aki megkérdezi, mondta. „Gulyás Gergely meg szokott kérdezni. Orbán meg szokott kérdezni. Semjén Zsolt soha.”

Navracsics szerint nincs alapja a magyar demokrácia miatti aggodalmaknak. Index-ügyben nem tudja, hogy mi történt, a sajtószabadság kapcsán azt mondta, hogy „hála a Jóistennek nem vagyok olyan pozícióban, hogy értékelnem kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot”.

Navracsics Tibor 2010 és 2014 között miniszterelnök-helyettes volt, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter. 2014-ben külgazdasági és külügyminiszter, majd EU-biztos lett.