Navracsics Tibor: Nem az unió miatt nem tudunk a legélhetőbb EU-s országok közé kerülni

Navracsics Tibor: Nem az unió miatt nem tudunk a legélhetőbb EU-s országok közé kerülni

Navracsics Tibor 2023. április 4-én (Fotó: Csécsi László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár korábban a kormány azt célozta meg, hogy 2030-ra az öt legélhetőbb uniós ország közé kerül, ezt a célt el kellett halasztani – mondta el Navracsics Tibor az Egyensúly Intézet Magyarország 2030 címet viselő konferenciáján. A területfejlesztési miniszter szerint ezt az uniós források segítségével kívánták élhetőbbé tenni az országot, ám ezek egyelőre nem érkeztek meg. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem gondolja úgy, az EU akadályoz meg bennünket az élhetőbbé válásban.

Mint elmondta, a legélhetőbbé váláshoz olyan területeken kell jól teljesíteni, mint az egészségügy, a munkahely minősége, az életszínvonal, az oktatás, a kormányzás minősége és a társadalmi kapcsolatok. Majd hozzátette, hogy ezek jobbá tétele azután válhat elérhető céllá, hogy megérkeznek az uniós források Magyarországra. 

A miniszter egy gazdasági összefoglalót is adott, Magyarországot elhelyezve a régiós térképen. Navracsics Tibor szerint Magyarország nem zárkózott fel olyan mértékben az uniós átlaghoz, mint például a Balti államok, de Görögországnál és Portugáliánál azért jobban teljesít. A V4-es országok adatai fölött a tárcavezető nagyvonalúan átsiklott. A térségek fejlettsége tekintetében jóval az uniós átlag alatt vagyunk. Ráadásul vannak olyan különösen fejletlen régiók is, amelyek mintha beragadtak volna, ezért nem sikerül felzárkózniuk. Az egyetlen olyan, a miniszter által bemutatott adatsor, amelyben Magyarország valóban jól áll, a foglalkoztatási rátáé volt. Igaz, a bruttó átlagkeresetek terén jelentkező alapos lemaradás ezt is beárnyékolja.

Navracsics Tibor után karácsony Gergely mondott beszédet a konferencián, erről itt olvashat.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.