Navracsics Tibor örül, hogy nem most kell eldöntenie, belépjen-e a Fideszbe

Navracsics Tibor örül, hogy nem most kell eldöntenie, belépjen-e a Fideszbe

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kitérő válaszokkal teletűzdelt interjút adott az Azonnalinak Navracsics Tibor, az Európai Bizottság idén leköszönő kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, hajdani fideszes frakcióvezető, volt miniszter, egykori miniszterelnök-helyettes. A beszélgetés elején többek között arról kérdezik, hogy ki a jobb főnök, Jean-Claude Juncker vagy Orbán Viktor (nem derül ki), hogy van-e még visszaútja a Fidesznek az Európai Néppártba (van), vagy, hogy veszprémiként akar-e Veszprém polgármestere lenni (nem, mert a posztot nagyon jó barátja, Porga Gyula tölti be).

Azután az újságíró felteszi a kérdést:

– A mai állapotában belépne a Fideszbe?
– Hála a jó égnek, hogy nem most kell ezt a döntést meghoznom.

– Hála a jó égnek?
– Igen, mert már tagja vagyok tizenöt éve.

– Akkor eszerint nehéz döntés lenne.
– Egy kiérlelt döntés lenne – válaszolja Navracsics, akitől azt is megkérdezik, inkább orbánista, vagy inkább fideszes? „Navracsicsista vagyok" – érkezik a válasz, komoly leckét adva a beszélgetést esetleg elemző politológusoknak.

Ilyet lehet? Megtűrnek individuumokat a Fideszben? – jön az újabb sarokba szorító kérdés, de a politikus megint túljár az újságíró eszén a válaszával: „Ha individuum vagyok, akkor igen, mert még ott vagyok."

Szóba került az is, hogy az egykori miniszterelnök-helyettes a 44. helyen került föl az EP-listára, miközben Magyarországnak 21 EP-képviselője van. – Nem túl hízelgő ez a hely, nem? – kérdezi az újságíró. „Ezt sem tőlem kell megkérdezni, hanem azoktól, akik ezt a döntést hozták" – válaszolja Navracsics. Aki ezután ilyen válaszokat ad a feltett kérdésekre: „Akár.” „Az is egy kiérlelt döntés lesz.” „Ezt tőlük kérdezze meg.” „Nem az én asztalom.” „Demokráciában a választók az urak.” A cikkben elhangzik a legendás „Akkor kell átmenni a hídon, ha odaértünk” is.