Navracsics Tibort indíthatják Veszprém megyében

Navracsics Tibort indíthatják Veszprém megyében

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Navracsics Tibort indíthatja a 2022-es országgyűlési választáson Veszprém megyében a Fidesz – írta meg elsőként a Veszpresszó.hu. A független helyi lap Németh Szabolcs sümegi ellenzéki szereplő Facebook-oldalára hivatkozott, melyben térségének fideszes politikai mozgásait elemezte. „Navracsics Tibor hetek óta járja a körzet városait, egyeztet a település vezetőivel fejlesztésekről, tervekről, a jelenlegi országgyűlési képviselő, Fenyvesi Zoltán nélkül” – írta Németh.

A 24.hu is értesült Navracsics körútjáról, szerintük is az indulással függhet össze. Keresték is is, de ő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést.

A választás ugyanakkor meglepő lehet, mert a Veszprém megyei 3. számú egyéni választókerületről van szó, amihez Tapolca, Sümeg és Ajka tartozik. Csakhogy Navracsics korábban mindig a másik veszprémi körzetben indult, amihez a megyeszékhely is tartozik. A volt uniós biztos innen származik, itt is volt korábban, és talán jelenleg is népszerű, de a másik választókerületben kevésbé tűnik kézenfekvő választásnak.

A politikus korábban többször is indult egyéni jelöltként: 2006-ban veszített, 2010-ben és 2014-ben viszont győzött. Ezután küldték ki uniós biztosnak, a 2015-ös időközin pedig magabiztosan győzött Kész Zoltán, ezzel lebontva az akkori fideszes kétharmadot. Nem sokra rá tartottak Tapolcán is egy időközit, ahol pedig a Jobbik jelöltje verte meg a Fidesz indulóját. A 2018-as országgyűlésin aztán a fideszes Fenyvesi Zoltán vitte a választókerületet, Kész helyett pedig a kormánypárti Ovádi Péter lett parlamenti képviselő.

Navracsics nemrég a Telexnek azt mondta, szerinte már nem tartozik a fideszes fősodorhoz, és ha most kéne döntenie, azt sem tudja, belépne-e a pártba. Ennek ellenére a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, illetve az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa lett, valamint a Pannon Egyetem kuratóriumi elnöki posztját is megkapta.

A tapolcai körzetben 1998 után ötször is megválasztották a fideszes Lasztovicza Jenőt, a halála után viszont időközit kellett tartani, amit a fideszes Fenyvesi Zoltánnal szemben a jobbikos Rig Lajos nyert. Tapolca város polgármesteri székét is a Jobbik szerezte meg korábban.

Fenyvesi körzetében nemrég több botrányról is hallani lehetett: nyilvánosságot kapott a sümegi fideszes polgármester feleségének hamis érettségije, Badacsonytomajon pedig az önkormányzat gyanús pályázati ügyeiben indult nyomozás. Utóbbi miatt csütörtök hajnalban még házkutatást is tartottak a községházán és a polgármesternél. A hatáságok egy kétmilliárdos GINOP-pályázat ügyében vizsgálódnak.