Navracsics Tibort lesújtotta, hogy a Fidesz kilépett néppártból, Jakab Péter örülne, ha a Jobbik belépne oda

Navracsics Tibort lesújtotta, hogy a Fidesz kilépett néppártból, Jakab Péter örülne, ha a Jobbik belépne oda

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon szomorú és tanácstalan, keresi a szavakat tegnap délután óta, még mindig a csodára vár – mondta pénteken Fiala János műsorában a volt uniós biztos a Fidesz kilépéséről az Európai Néppártból. Az elhangzottakat a 168 Óra szemlézte. A volt uniós biztosnak elmondása szerint az identitása rendült meg, és azt sem zárta ki, hogy átlép a KDNP-be – a kisebbik kormánypárt bent maradt az Európai Néppártban, Hölvényi György európai parlamenti képviselő személyében. A Jobbik elnöke közben jelezte: örülne, ha pártja utat találna az Európai Néppárt felé.

Azt a pártcsaládot hagyta el a Fidesz, amely a legfőbb identitásom – mondta Navracsics Tibor Fiala János Keljfeljancsi című műsorában. A fideszes politikus elmondása szerint még mindig nem ocsúdott fel abból, hogy a Fidesz tegnap bejelentette, kilép az Európai Néppártból.

„Hiszek a protokollban, ez számomra nem egy Twitter-üzenetet ér meg, és azt sem értem, miért Novák Katalin tette közzé. Még mindig erősen kapaszkodom abba a ténybe, hogy Hölvényi György személyében a KDNP benn maradt az Európai Néppártban” – fejtette ki, és azt is elárulta: megfordult már a fejében, hogy átlép a KDNP-be.

„Szinte mindent át kell fogalmaznom magamban, egy új identitás nem alakul ki egyik napról a másikra. Hogyan értelmezzem a Fidesz helyét az európai politikában? Ki vagyok én a Fideszben? Döntési helyzetben vagyok-e?”

Navracsics Tibor azt is elmondta, komoly önvizsgálatot tart, vajon mindent megtett-e, hogy pártja a néppárt tagja maradjon. „Úgy érzem, ami tőlem telhető volt, annak idején mindent megtettem, hogy elsimuljanak a néppárt és a Fidesz közötti konfliktusok. Öröm az ürömben, hogy nem akkor történt a szakítás, amikor uniós biztos voltam.”

Jakab Péter, a Jobbik elnöke viszont jelezte: elképzelhető számára, hogy a Jobbik belépjen a Néppártba. A politikus Juszt László műsorának vendége volt, ott beszélt arról, hogy mindig is próbáltak közeledni a Néppárthoz, de a határvonal elmondása szerint a Fidesz jelenléte volt a Néppártban. Olyan párttal elmondása szerint „nem tudnak közösséget vállalni, amely szétveri Magyarországon a jogállamot, és egy egész nemzetet tart nyomorban”. Ha viszont a Néppárt nem vállal közösséget a Fidesszel, akkor Jakab Péter szerint a jogállamiság mellett teszi le a voksát, és ilyen módon a Jobbiknak véleménye szerint helye van a Néppártban. – Az már más kérdés, hogy megtaláljuk-e egymás felé az irányt, de én örülnék, ha így lenne – mondta. Elmondása szerint „a diplomáciai munka zajlik” az ügyben.