Ne kapjon több uniós pénzt a magyar kormány – szorgalmazzák az Európai Parlamentben

Ne kapjon több uniós pénzt a magyar kormány – szorgalmazzák az Európai Parlamentben

Varga Judit és Vera Jourová (Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnt, képben vannak az EP-képviselők Brüsszelben a magyarországi mindennapokat illetően, legalábbis erre utal, hogy a magyar sürgősségi intézkedésekről rendezett vitán többen is felemlítették, hogy a rendőrség a véleményükért vegzál állampolgárokat. Az Európai Parlamentben az Európai Bizottság részéről Vera Jourová azt mondta, hogy a magyarországi helyzet aggodalommal tölti el, mert olyan törvényeket hoznak Budapesten, amelyek veszélyesek a szólásszabadság szempontjából. „Szabadságot kell adnunk az újságíróknak, az a dolguk, hogy bennünket, politikusokat elszámoltassanak a tetteinkkel” - jelentette ki az európai értékekért felelős biztos.

Nem szólalhat fel Varga Judit Orbán Viktor helyett az EP-ben | Magyar Hang

Nem szólalhat fel az Európai Parlament csütörtöki ülésén a magyar igazságügyi miniszter - válaszolta az RTL Híradó kérdésére az EP szóvivője. Jaume Duch Guillot szerint a hasonló vitákban az érintett országok kormányfőinek vagy államfőinek szokták megadni a lehetőséget arra, hogy beszéljenek.

Miután Orbán Viktor miniszterelnököt hiába hívták, nem ment, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig nem mehetett, egy fideszes EP-képviselő, Deli Andor képviselte a hivatalos magyar álláspontot. Deli azt mondta, hogy a balliberális frakciók nem engedhetik meg maguknak, hogy ne támadják havonta Magyarországot, és sajnos könnyebb vitákat szervezni, mint a tényekkel foglalkozni. Szerinte ez a vita az uniós értékek és elvek megcsúfolása, a régi koncepciós pereket idézi.

A szocialisták szónoka, Iratxe Garcia Perez azt felelte erre, hogy nem Magyarországot akarják támadni, hanem azokat, akik a demokráciát akarják megszüntetni egy európai országban. Ramona Strugariu képviselő feltette a kérdést, hogy vajon hogyan küzd Orbán Viktor a járvány ellen, ha olyan embereket tartóztat le, akik kritizálják a kormányát. Kijelentette és ezzel sokan egyetértettek a későbbiekben, „egyetlen fillért se kellene kapjon ez a kormány, a magyar embereknek, civileknek, önkormányzatoknak, vállalkozásoknak jár a pénz, de ne a kormányon keresztül jussanak hozzá, hanem közvetlenül”.

Többen felhozták a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó Isztambuli Egyezmény elutasítását, s feltették a kérdést, erre vajon miért épp a járvány idején volt szükség? Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő azt mondta, kár, hogy Varga Judit nem adhatott magyarázatot. Szerinte Orbán visszaélt hatalmával, családja és barátai több milliárdos állami támogatáshoz jutottak, az ellenzéki önkormányzatokat megfosztották bevételeiktől, az ellenzéki pártokat a finanszírozásuktól, és embereket tartóztattak le. „Orbán gyáva” – jelentette ki.

Már el is fogadta a kormánypárti többség az Isztambuli Egyezmény elutasítását | Magyar Hang

A KDNP mindössze egyetlen nappal korábban, hétfőn nyújtotta be a politikai nyilatkozatot az ellenzék által gyakran sürgetett Isztambuli Egyezmény ratifikációjának elutasításáról. 115 igen, 35 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége „A gyermekek és a nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról" szóló politikai nyilatkozatot.

Sok támadás érte az Európai Tanácsot, mert nem folytatják kellő lendülettel a hetes cikk szerinti eljárást, az Európai Bizottságot, mert nem indítanak kötelezettségszegési eljárásokat a magyar kormánnyal szemben és az Európai Néppártot, mert nem zárják ki a Fidesz. A magyar kormánypártot – ahogy ezekben a vitákban szokás – a lengyel kormánypárt és az európai szélsőjobb védte meg. Illetve Vincze Lóránt, az RMDSZ politikusa is felszólalt, aki elmondta, hogy brüsszeli boszorkányüldözés zajlik, de ezzel nem lehet választásokat nyerni.

A vita végén Vera Jourová kapott ismét szót, aki azt mondta: néhány éve még a legtöbben elutasították, hogy forrásmegvonással sújtsanak egy tagállamot, most azonban egyre nagyobb az egyetértés ezzel kapcsolatban.